Той стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото са

...
Той стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото са
Коментари Харесай

Кои са съдебните дела срещу Доналд Тръмп

Той стана първият някогашен президент на Съединени американски щати, против който са повдигнати федерални наказателни обвинявания, откакто през юни му беше повдигнато обвиняване за това, че е съхранявал секретни държавни документи в резиденцията си " Мар-а-Лаго " във Флорида, откакто е напуснал поста си.

В началото на август американските прокурори упрекнаха Тръмп в четири закононарушения по отношение на опитите да се предотврати удостоверяването на изборната победа на Джо Байдън. По време на чуване във Вашингтон Тръмп не се призна за отговорен по тези обвинявания.

Две седмици по-късно Тръмп и още 18 души бяха упрекнати от прокурори в Атланта по отношение на опитите да бъдат анулирани резултатите от провалянето му на изборите през 2020 година в Джорджия.

Тези каузи са измежду най-малко шест обособени правосъдни борби, пред които е изправен Тръмп, като всички те той отхвърля като политически стимулирани и целящи да попречат на опита му да завоюва преизбирането си за Белия дом.

Агенция Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция, показва информация за правосъдните проблеми, пред които е изправен някогашният президент и водещ претендент за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 година. 

РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ В ЩАТА ДЖОРДЖИЯ

Вчера Тръмп беше застигнат от широкообхватен четвърти пакет от обвинявания, когато правосъдно жури взе решение против него да бъдат повдигнати обвинявания за опит да анулира загубата си от демократа Джо Байдън на изборите през 2020 година.

В обширния обвинителен акт са посочени общо 19 обвинени по 41 обвинявания. Всички обвинени са упрекнати в изнудване - обвиняване, което се повдига против членове на проведени незаконни групи и, в случай че се потвърди, се санкционира с до 20 години затвор.

Обвиненията против Тръмп включват нарушение на щатския Закон за организации, повлияни от рекет и корупция (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations/RICO Act), склоняване на държавен чиновник към нарушение на клетвата, скрит план за осъществяване на умишлена имитация, скрит план за показване на подставени лица за държавни чиновници и скрит план за подаване на документи с погрешно наличие.

Сред другите упрекнати са някогашният шеф на канцеларията на Тръмп в Белия дом Марк Медоус и юристите Руди Джулиани и Джон Истман.

ШЕСТИ ЯНУАРИ И АТАКАТА СРЕЩУ КАПИТОЛИЯ НА Съединени американски щати

Тръмп пледира " почтен " по обвинявания във федералния съд във Вашингтон, че влезнал в скрит план да измами страната, като попречи на американския Конгрес да удостовери успеха на Байдън над него, както и да лиши гласоподавателите от правото им на почтени избори.

На 6 януари 2021 година поддръжници на Тръмп нападнаха Капитолия на Съединени американски щати в несполучлив опит да предотвратят удостоверяването на успеха на Байдън. Според прокуратурата Тръмп се е възползвал от офанзивата и е отказал да се вслуша в съвет да изпрати известие на размирниците с инструкции да се отдръпват.

Тръмп и неговите съдружници застъпваха изказвания за машинация, за които са знаели, че са подправени, счита прокуратурата. В обвиняването се показва, че близки съветници на Тръмп, в това число високопоставени чиновници в разузнаването, неведнъж са му казвали, че резултатите от изборите са законни.

Тръмп, дружно с други лица е провел правенето на подправени изборни описи в седем американски щата, в които той губи изборите, написа още в обвинителния акт. Той щял да подаде гласовете от тези описи, с цел да бъдат публично преброени и сертифицирани от Конгреса на 6 януари.

ПРОТИВОЗАКОННО СЪХРАНЯВАНЕ НА КЛАСИФИЦИРАНИ ДОКУМЕНТИ

на 13 юни Тръмп пледира " почтен " във федералния съд в Маями по обвинявания, че незаконно е съхранявал свързани с националната сигурност класифицирани документи, откакто напуснал президентския пост през 2021 година, както и че е излъгал чиновници, които се опитвали да приберат от него.

Делото е нарочено за 20 май 2024 година.

Специалният прокурор Джак Смит упреква Тръмп, че е изложил на риск национални секрети като е взел със себе си хиляди чувствителни документи, откакто напуснал Белия дом през януари 2021 година. Според обвинителния акт той съхранявал документите в своето имение Мар а Лаго във Флорида, както и в своя голф клуб в Ню Джърси.

В приложени към обвиняването фотоси се виждат кутии с документи на сцената на бална зала в Мар а Лаго, в баня и разпръснати по пода на складово помещение. Според обвиняването в тези документи се съдържа информация за тайната нуклеарна стратегия на Съединени американски щати, както и за евентуални слаби места при положение на офанзива.

Обвиненията против Тръмп включват нарушавания на Закона за шпионаж, който криминализира непозволеното владеене на обвързвана с защитата информация, както и скрит план за възпрепятстване на правораздаването.

Обвинения са повдигнати и против съветника на Тръмп Уолт Наута, както и против неговия чиновник Карлос Де Оливейра, упрекнат и че се е опитал да изтрие запис от охранителна камера в Мар а Лаго, откакто през юни 2022 година правосъдно жури издало призовка за даване на фрагментите.

Прокуратурата твърди, че Де Оливейра споделил на различен чиновник, че " шефът " е поискал сървърът, на който бил съхраняван записът от охранителната камера, да бъде заличен. Той към момента не е дал отговор на обвиняването. Наута е пледирал " почтен ".

ДЕЛО В НЮ ЙОРК ЗА " ПАРИ ЗА МЪЛЧАНИЕ "

Съдебно жури в Ню Йорк повдигна обвинявания против Тръмп във подправяне на търговски документи по отношение на заплащане за пазаруването на мълчанието на някогашна порноактриса преди изборите през 2016 година.

Бившият персонален юрист на Тръмп Майкъл Коен платил на Сторми Даниълс 130 000 $, с цел да обезпечи нейното безмълвие за полов контакт, който тя твърди, че е имала с Тръмп през 2006 година. Прокуратурата в Манхатън упреква Тръмп, че се е опитал да прикрие нарушаване на изборните закони.

Тръмп пледира " почтен " по 34 обвинявания във подправяне на търговски документи. Той отхвърля да е имал полов контакт с Даниълс, само че призна, че е възстановил разноските на Коен за заплащане към порноактрисата.

Коен пледира " отговорен " по обвинявания в нарушение на финансовите правила за предизборни акции и други закононарушения и през 2018 година, по време на мандата на Тръмп, беше наказан на три години затвор.

Делото е планувано за 25 март 2024 година.

ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА ЗА СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ И КЛЕВЕТА

Тръмп апелира присъда за погашение на пет милиона $, наложена му от федерално правосъдно жури в Манхатън, което го призна за виновен за полово принуждение против писателката Джийн Карол в средата на 90-те години на предишния век, както и че след това я оклеветил през 2022 година.

Карол е завела и друго дело за клюка, в което претендира за минимум 10 милиона $. Тя добави желае си, откакто Тръмп разкритикува присъдата по Си Ен Ен и в своята обществена медийна платформа. Той отхвърля да се е срещал с Карол и я упреква, че е изфабрикувала обвиняванията против него.

Делото по случая е планувано за 15 януари 2024 годна.

ГРАЖДАНСКИ ИСК НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА НЮ ЙОРК

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе дело против Тръмп и неговата фамилна компания, " Тръмп организейшън " (the Trump Organization), през септември 2022 година, в което твърди, че той и неговото семейство за направили измами.

Демократката Джеймс упреква Тръмп, че е лъгал от 2011 година до 2021 година по отношение на цената на свои активи, в това число имението Мар а Лаго във Флорида и мезонет в " Тръмп тауър " (Trump Tower) в Манхатън, както и по отношение на чистите си активи, с цел да получи по-добри условия от кредитори и застрахователи.

По делото се търси заплащането на вреди щети на стойност минимум 250 милиона $ от Тръмп, пълнолетните му синове Доналд младши и Ерик, организацията " Тръмп ", и други обвинени, а на на членове на фамилията на Тръмп се желае да бъде неразрешено да ръководят компании в Ню Йорк.

Делото е планувано за 2 октомври, като съдията съобщи, че датата е " изрично не предстои на смяна ". На 31 юли канцеларията на Джеймс заяви, че е завършила със събирането на доказателства и е подготвена за делото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР