Той щеше да гласува за нея и без изявлението на

...
Той щеше да гласува за нея и без изявлението на
Коментари Харесай

Електоратът на ГЕРБ ще подкрепи Ваня Григорова, защото бе унизен от ПП-ДБ

Той щеше да гласоподава за нея и без изказването на Борисов, счита социологът

Кольо Колев е изпълнителен шеф на социологическа организация „ Медиана “. Потърсихме го за коментар на ситуацията сред двата тура на локалните избори и за прогноза за политическата обстановка след балотажите.

- Г-н Колев, по какъв начин си обяснявате поддръжката, която Бойко Борисов de facto даде на Ваня Григорова за балотажа в София?

- Без всякакво подозрение ГЕРБ беше сложена в унизително състояние директно след изборите (парламентарните – б.а.) - победилата партия да би трябвало да жироса властта на победената партия, без да взе участие в нея. Това, несъмнено, основава голямо напрежение без значение от натиска на посолства и така нататък Това е напълно неестествено положение на нещата. Освен това, ПП-ДБ се държат с ГЕРБ, както се споделя, като „ пия с омерзение “ или „ дремя с тази жена, но с омерзение “. И да разчитат на някаква поддръжка от другата страна наподобява безумно. Така че ходът е безусловно понятен и, бих споделил, предстоящ. И надлежно поради тази пренебрежителност, в случай че щете, ПП-ДБ просто ще получават своите плесници и то освен от господин Борисов.

- А за ГЕРБ кой е по-добре да победи в София – Григорова или Васил Терзиев?

- Определено, предвид на вероятностите за в бъдеще, за тях е по-добре да победи Григорова; заради простата причина, че това още веднъж ще покаже това, което и Бойко Борисов неведнъж е казвал – относителната уязвимост на ПП-ДБ и това, че те малко или доста съставляват един медиен и геополитически артикул, в случай че щете, само че не и действителна политическа партия, която има действителни сили вътре в страната. Между другото, самите ПП-ДБ си го споделиха в фамозните записи – че в случай че се гледа действително, те имат сред 7 и 10% тежест. Така че несъмнено за ГЕРБ удар за ПП-ДБ, какъвто би представлявал триумфът на Ваня Григорова, е добра концепция.

- А очаквате ли електоратът на ГЕРБ да наклони везните в интерес на Григорова – т.е. да послуша началника на партията?

- Да, несъмнено. Те щяха да го създадат така и така изказване на господин Борисов заради простата причина, че както за част от управлението, по този начин и за релативно редовия състав, както към този момент споделих, ситуацията, в което беше сложена ГЕРБ, наподобява безумно – на победилата партия да й споделят „ айде бегай влево, а пък ние ще управляваме от твое име, от теб се желае единствено да ни подкрепяш “. Това унизително състояние напълно естествено основава напрежение и то ще си проличи и в изборните урни.

- Това въпреки всичко няма ли да удари върху имиджа на ГЕРБ като евроатлантическа партия?

- Това е разказът, който се пробват последно да изкарат против Ваня Григорова – че тя е надали не путинистка, петата колона на Русия, както сподели Иван Костов, и всевъзможни такива неща, само че не знам дали си дават сметка, че по този метод – в противен случай, те покачват желанието на хората да отидат да гласоподават, тъй като този мотив за огромна част от обществото наподобява безразсъден.

- Борисов през днешния ден сподели, че „ сглобката “ към този момент не съществува. Очаквате ли държавното управление да падне идните дни или седмици?

- Не. Не чакам директно да падне макар съкрушителната загуба, която ще претърпят ПП-ДБ. Това държавно управление въпреки всичко не е артикул на вътрешно партийни и български взаимоотношения и колаборации. То е артикул на външно геополитическо влияние, което към момента не е отпаднало. При това състояние без значение от тези напрежения, които ще се появят, държавното управление няма да падне в този момент, само че, както споделих, това ще увеличи напрежението и евентуално ще има съществени разтърсвания все още, когато пристигна време за ротация, а точно месец март.

- Казахте „ съкрушителната загуба “ на ПП-ДБ – допускам, че това е прогнозата Ви за София. Но какво очаквате да се случи на балотажите във Варна и Пловдив – другите два най-големи града (там надпреварата е сред претенденти на ГЕРБ и ПП-ДБ)?

- Варна е извънредно изключително място. Спомнете си, във Варна започнаха митингите против Бойко Борисов (през 2013 г.) - имаше самозапалвания на хора и, надали не, голямо напрежение и след това, когато пристигнаха изборите, отидоха да гласоподават 25% от жителите. Така че който ви каже, че знае какво ще се случи там, съгласно мен ще излъже. Нещата във Варна в действителност са доста особени, за човек е доста мъчно да ги планува логичен. Що се отнася до Пловдив, мисля, че ПП-ДБ там също няма да съумеят.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР