Той обясни, че в изборния ден всяка една агенция разполага

...
Той обясни, че в изборния ден всяка една агенция разполага
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Борбата е за 20% от избирателите, които решават за кого да гласуват в последните дни

Той изясни, че в изборния ден всяка една организация разполага с мрежа от към 200 – 300 анкетьори, които по авансово получени указания би трябвало да създадат общо сред 6000 и 8000 изявленията. „ Всичко това би трябвало да се обработва редом и по този начин в края на изборния ден в 20 ч. да представим планирани данни за това по какъв начин са приключили изборите “, сподели Димитър Ганев и акцентира, че фундаментът на проучването е извадката.

Политологът посочи, че от всички над 12 хиляди секции в цялата страна се избират сред 120 и 150 секции, които да възпроизвеждат изборния резултат от последните национални избори, т.е. това са определени авансово секции, които дават резултат подобен, какъвто е бил на изборите през октомври 2022 година След като се направи тази извадка, изберат се съответните секции, според от размера на секциите се изпраща екип от двама или трима анкетьори, които са там от началото до края на изборния ден. „ Общо взето тяхната задача е да приканват, в тази ситуация всяко трето лице, което е упражнило правото си на глас, да повтори своя избор в анкетна карта “, означи той и добави, че по правилник на ЦИК екипът би трябвало да бъде на разстояние от 3 метра от секционната изборна комисия.

Ганев заяви, че анкетата е от четири страници. В първата страница е обяснено какво съставлява проучването, че то е анонимно и данните ще бъдат употребявани единствено и само в систематизиран статистически тип. „ На втората страница са всички партии, които са регистрирани в ЦИК, със съответния номер и съответното изписване по този начин, както са регистрирани “, добави той. Анкетата съдържа и няколко спомагателни въпроса, които дават скъпа емпирична информация за профила на гласоподавателите, а точно дали са дали своят вот с хартия, или с машина, по кое време са взели решението си за кого да гласоподават и за кого са упражнили правото си на избор на изборите през октомври м.г., така наречен електорална миграция. „ На последната страница е блокът с демографски въпроси – пол, възраст, приключено обучение, етнически генезис и работен статус, като по този метод ние след това, откакто се попълнят тези данни от съответния респондент, ги обобщаваме в статистически тип и можем да дадем демографски разбивки за профилите на всеки електорат, които са доста скъпи за разбора по-късно “, уточни политологът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР