Той не даде повече подробности, като посочи, че яснота по

...
Той не даде повече подробности, като посочи, че яснота по
Коментари Харесай

5100 лева средно за апартамент ще е самоучастието при саниране

Той не даде повече детайлности, като уточни, че изясненост по механизма ще има идната седмица. По думите му сходна опция ще е ориентирана към всички крайни бенефициенти. Самоучастието по този стадий на програмата е 20 на 100.

 

Цеков подсети, че 5100 лв. е междинната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра. Към вчерашна дата са подадени 58 планови оферти по стадий 2 на програмата за към 14 млн. лв., като претендентите са на първо място по-малки здания – до 1000 квадратни метра, където постигането на единодушие е по-лесно, добави министърът.

 

Той посочи, че съгласно специалисти на ведомството вторият стадий от програмата значително ще бъде изпълнен и добави, че той споделя тази прогноза. Сред причините за позитивните си упования министърът открои интензивността на много общини като водещи сътрудници в поддръжка на процеса посредством контракти с обезпечен резултат с ЕСКО компании и с присъединяване на ЕРП-тата или посредством структурирането на някаква форма на общински принадлежности, с цел да подкрепят жителите.

 

По първия стадий на програмата министърът повтори казаното през вчерашния ден по време на чуването му в отрасловата парламентарна комисия, че има доста тъжби, като доста малко от тях са съответни в оспорванията си на достоверността на енергийните документи, нужни за класирането по програмата. Предвид това, на този стадий не сме сезирали Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) за всеобща инспекция, която не е целесъобразна при равнището на актуалните тъжби и на практика не е допустимо да бъде направена, сподели министърът.

Той съобщи, че в случай че програмата бъде сложена като пленник на сходна инспекция, това би означавало отвод от нея. На този стадий смятам, че няма задоволително данни, които да демонстрират, че тя е опорочена до степен, че да бъде прекъсната, сподели Цеков.

 

Същевременно той увери депутатите, че при всеки съответен случай, при който се установяват погрешни данни в енергийните документи след инспекция на АУЕР или от Европейската прокуратура, договорите с бенефициентите ще бъдат прекъснати и ще се изисква цялостно възобновяване на средства.

 

Министърът подсети, че всички енергийни документи и обследвания са оповестени в регистъра на Агенцията, също така всеки документ по процедурата е разполагаем в ИСУН.

 

В отговор на въпрос за ролята на оценителната комисия по първия стадий на програмата, министърът уточни, че се прави повторна инспекция на коректността на данните, основана на получени сигнали и тъжби за възможни механически неточности. Цеков подсети, че заявките се подават посредством ИСУН, в тях общинската администрация вкарва данните, нужни за оценката и след това те се пресмятат машинно. Оценителната комисия съпоставя данните, подадени от общинската администрация с данните, вписани в енергийните документи или в протоколите на сдружението на притежателите. При разминавания, каквито има, и при неясноти, се реализира преписка с общинската администрация, с цел да се обясни кои са правилните данни.

 

Министърът уточни, че при преместването на постройките в процеса на класиране са вероятни механически неточности и даде образец със постройка в София, която вместо да бъде класирана, е била отнесена към аварийния лист. Поради това към момента не са сме издали самостоятелните административни актове, тъй като се прави повторна инспекция на коректността на данните, основана на получени сигнали и тъжби.

 

Навсякъде, където има данни за позволена неточност, ние поправяме, съобщи министърът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР