Той казва, че знае всичко за всеки в тази държава“.

...
Той казва, че знае всичко за всеки в тази държава“.
Коментари Харесай

Не мога да кажа, че е феномен. Какво казва Гешев за Пеевски, КТБ и Борисов

Той споделя, че знае „ всичко за всеки в тази страна “. Възприема себе си като „ инструмент в ръцете на Господ “, с който „ прави нещата, които счита за верни “. Преди половин година обаче „ инструментът “ беше освободен от поста. Бившият основен прокурор Иван Гешев приказва пред Свободна Европа.

За първи път в най-новата история на България основен прокурор беше освободен предварително от поста. Това се случи с Иван Гешев през 2023 година Той беше определен през 2019 година при втори опит, макар че беше единствен претендент. При първото гласоподаване президентът.

Още преди да бъде назначен на поста, против Гешев организации, несъгласни с номинацията му.

През трите години, до момента в който Гешев управляваше прокуратурата, тя не внесе нито едно обвиняване за корупция по висшите етажи на властта, макар.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Иван Гешев половин година след освобождението му от поста.
Най-важното от изявлението " Българските политици командват правосъдната система и това е реалност “. " Назначили са ме политическите партии “. " Предполагам, че стои Борисов зад това нещо (въпросът е за опита за нападение – бел. ред.). По някакъв метод е обвързван с цялата последователност, която се случи “. " Не мога да кажа, че [Пеевски] е феномен, само че е реалност, че от най-мразеният човек, е флагман на евроатлантизма. Това също е впечатляващо. Не мога да го отрека “. " Службите са били постоянно подчинени на политическата власт. И те вероятно стартират да работят, когато избрани политици паднат от власт и стартират да дават доказателства “. Опитът за нападение
Бившият основен прокурор Иван Гешев разяснява опита за нападение против него. Той сподели, че „ по някакъв метод [Борисов] е обвързван с цялата последователност, която се случи. Някой е пробвал [да ме отстрани] и откакто не му се е получило по единия метод, е пробвал по другия. Борисов е един от главните “.

На 1 май 2023 година до кортежа на. Прокуратурата тогава стартира да проверява терористичен акт. Около случая се за това какво тъкмо се е случило и кой е пътувал в колата с основния прокурор. Два дни по-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди случилото се и сподели, че “тероризмът цели основаване на безпорядък, на боязън, да накараш някой или група хора, или цяла страна да се съобразят с друго мнение, с други цели ”.

Месец по-късно Висшият правосъден съвет в профил Гешев от поста основен прокурор, а той като уредници.
Пеевски и КТБ
Пред Свободна Европа Гешев не даде явен отговор за какво не е разпитал Пеевски по делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Фалитът на КТБ през 2014 година е едно от, тъй като това беше четвъртата по величина банка в страната. и проверява банкрута и източването на банката.

Според следствие на Антикорупционния фонд (АКФ за Пеевски в делото „ КТБ “ и той не е разпитван. „ Защо да правиш нещо, което е безсмислено “. Така Гешев отговори на въпроса за какво не е разпитал Пеевски в делото КТБ.
" Политически отпадък “
Гешев повтори тезата си, че „ всички политици са отпадъци “.

В средата на май 2023 година той по време на изказване, в което сподели, че няма да подава оставка като основен прокурор. Това се случи откакто Мария Габриел, като претендент за министър председател на ГЕРБ тогава сподели, че освобождението на Гешев ще бъде първата задача на бъдещия министър на правораздаването в нейния кабинет. Идеята беше подкрепена от всички партии в Народното събрание. По-късно шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет внесоха на Гешев с претекст „ уронване престижа на правосъдната власт ". През юни Висш съдебен съвет в профил Гешев от поста.

Иван Гешев сподели за Свободна Европа, че е незает и живее с със средства от „ брачната половинка, от другари, парите, които са останали от прокуратурата “.

През ноември 2023 година Гешев разгласи основаването на платформа " Граждански блок " дружно с " десетки цивилен организации " и сподели, че ще взе участие в идващите избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР