Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз постигнаха принципна договореност

...
Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз постигнаха принципна договореност
Коментари Харесай

3 млрд. за година. ЕС постигна съгласие за използването на приходите от замразени руски активи

Посланиците на 27-те страни от Европейския съюз реализираха " кардинална " договореност за потребление на приходите от замразените съветски активи за закупуване на военна помощ за Украйна, заяви белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз на 8 май.

Предстои съглашението да бъде утвърдено от европейските водачи.

Новината идва скоро, откакто Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди дълго отлаганата за Украйна.

" Парите ще послужат за подкрепяне на възобновяване и военната защита на Украйна в подтекста на съветската експанзия ", се споделя в изказването на белгийското посланичество, оповестено в обществената мрежа Х.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че " не би могло да има по-силен знак и по-добро приложение на тези пари от това да създадат Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живеене ".

Текстът планува 90% от тези средства да бъдат употребявани в европейския фонд за военна помощ за Украйна, а другите 10% - за даване на друга помощ за Киев.

Споразумението визира приходите от активите, в това число лихвите, само че не и самите активи, които ще останат замразени. Те ще обезпечат 3 милиарда евро единствено тази година.

В Европейски Съюз са замразени към 210 милиарда евро активи на съветската Централна банка. Компанията за финансови услуги " Юроклиър " заяви неотдавна, че единствено през 2023 година те са генерирали лихви от към 4,4 милиарда евро.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР