Той е висок близо два метра, има дълбок глас, пилотира

...
Той е висок близо два метра, има дълбок глас, пилотира
Коментари Харесай

Без мечта няма живот. Морган Фрийман на 85

Той е висок близо два метра, има бездънен глас, пилотира аероплан и обича да гледа документални филми. Освен това има десетки функции, награди и над пет десетилетия кариера в киното.

Морган Фрийман , през днешния ден едно от най-разпознаваемите лица на Холивуд, навърши в сряда 85 години. И към момента не възнамерява да се пенсионира.

"Мисля, че този бизнес пенсионира теб ", споделя той в края на 2021 пред онлайн изданието Parade. "Ако телефонът ти продължава да звъни, най-вероятно ще продължиш да работиш ".

Когато се насочва към киноиндустрията обаче надалеч не знае какъв брой ще продължи триумфът му. Дълги години той не съумява да си завоюва роля.

"От начало искаш да си някакъв вид звезда, само че аз доста бързо научих, че щом влезеш в звездния бизнес, това е странна фантазия. Ако можеш просто да намериш задоволително работа, с цел да си платиш наема, ще си удовлетворен ", споделя още той.

Фрийман е роден в Мемфис, Тенеси, през 1937 година в фамилията на учителка и бръснар. Той е най-малкото от четири деца и споделя, че е бил любознателен.

"Училището беше единственото място, където можех да изпъкна, по тази причина постоянно ходех ", споделя той пред Ню Йорк Таймс. Ролята му в учебна пиеса му печели премия от сценичен конкурс за целия щат.

След като приключва гимназия оставя настрани ползите си към театъра и служи пет години във военновъздушните сили.

"Исках да хвърча. Освен това нямах пари за лицей. "

Десетилетия по-късно, когато е на 65, съумява да се снабди и с лиценз за частен водач.

След като се уволнява от армията, стартират същинските му опити да пробие в киноиндустрията в Холивуд, Ню Йорк, даже Сан Франциско. Започва уроци по актьорско майсторство и по танци.

"Миех коли, правех каквото можех, с цел да платя за уроците по танци. Ядях сладки за вечеря, с цел да мога да спестя за спестя пари ", прибавя Фрийман. Оказва се обаче, че е почнал да танцува прекомерно късно и се връща към актьорството. През 1967 получава първата си по-значима роля в театрална пиеса в Ню Йорк. Днес с изключение на за функциите си в киното е притежател и на три награди Obie, едно от най-престижните оценки за достижения в театъра.

През 70-те става прочут с ролята си в детския ефирен сериал The Electric Company. Ролята, с която пробива в киното, е в Street Smart (1987), където играe поддържаща роля. Тя му носи номинация за Оскар за най-хубав артист в поддържаща роля. По-късно получава номинация за основен артист за присъединяване си в Driving Miss Daisy (1989).

Фрийман взе участие също в престъпния трилър на Дейвид Финчър Se7en и историческата драма на Стивън Спилбърг Amistad. През 2004 година печели Оскар за най-хубава поддържаща роля за ролята си в Million Dollar Baby на Клинт Ийстууд . По-късно играе и някогашния президент на Южна Африка Нелсън Мандела в Invictus, още веднъж на Истууд.

Извън киното Фрийман постоянно заема позиции по значими публични тематики в областта на екологията и политиката. През 2004 той оказва помощ за основаването на фонд за подкрепяне на хора от Гренада, наранени от урагана Айвън. Десет години по-късно трансформира ранчото си в леговище за пчели, откакто научава за казуса с изгубването им.

В края на май Фрийман стана един от близо хиляда американци, които получиха непрекъсната възбрана да влизат в Русия. Причината е негово видео от 2017 година, в което той упреква Русия, че е оповестила "война " на Съединени американски щати, като се е намесила на президентските избори година по-рано. Тогава беше определен някогашният президент Доналд Тръмп.

Фрийман е бил женен два пъти и има четири деца. Осиновява и доведената си щерка от втория брак, която по-късно през 2015 е убита на 33-годишна възраст. Днес той има и правнуци, които окуражава да мечтаят.

"Мечтите се сбъдват и без фантазия няма живот ", споделя той пред Гардиън. "Така че това, което желаете да внушите на децата си (а аз към този момент съм прадядо), е да мечтаят – и фантазиите им да са огромни. Правете проекти за себе си и по-късно се насочвайте в тази посока. Защото това, което поискаш, е това, което ще получиш ".

През 2018 година е упрекнат от няколко дами, че се е държал несвоевременно с тях, само че той изрично отхвърля.

„ Всеки, който ме познава или е работил с мен, знае, че не съм човек, който съзнателно би обидил или умишлено би предиздвикал някого да се усеща разтревожен ", споделя той след обвиняванията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР