Той е определян като най-добрия футболист за всички времена. Макар

...
Той е определян като най-добрия футболист за всички времена. Макар
Коментари Харесай

Кралят на футбола Пеле, когото Бразилия обяви за неизносимо национално богатство

Той е определян като най-хубавия футболист за всички времена. Макар да израства в огромна беднотия, Пеле съумява да донесе цели три Световни купи на Бразилия и да си завоюва прозвището - Кралят на футбола.

Като дребен фамилията му не може да си разреши да му купи футболна топка и той би трябвало да импровизира. 27 години по-късно поради негово посещаване в Нигерия стопира гражданската война за 48 часа. Днес е прочут като Кралят на футбола , а името му се знае в целия свят.

Той е Едсон Аранчис до Насименто или просто Пеле . От началото на декември 82-годишният футболист е в болница поради белодробна зараза. Във вторник лечебното заведение, в което той се лекува, заяви, че положението му се усъвършенства. Ден по-рано националният тим на Бразилия, родната страна на Пеле, посвети успеха си над Южна Корея на Световното състезание по футбол на него.

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш , щата Минаш Жерайш, Бразилия на 23 октомври 1940 година Баща му, който също е футболист – го учи по какъв начин да играе футбол. Той живее и израства в огромна беднотия и си прави топла като цялостни чорапи с хартия и ги завързва с въже.

Той е единствено на 9 години, когато тимът на Бразилия, който е хазаин на Световната купа по футбол през 1950 година , губи от Уругвай на финала. Тогава той споделя на смутения си татко, че един ден ще завоюва Купата за него. И Пеле съблюдава обещанието си неколкократно.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Прякорът Пеле идва в ученическите години. Смята се, че му е даден, тъй като той не може да произнесе вярно името на обичания си тогава състезател – вратар на име Биле. В автобиографията си Пеле споделя, че няма визия какво значи името, с изключение на историята с Биле.

Първоначално той играе за клуб от второстепенна лига в Бауру , щата Сао Пауло, където израства. През 1956 година той се причислява към футболния клуб " Сантош " на поста вътрешен ляв нападател. С Пеле в тима, клубът печели девет шампионски трофеи на Сао Пауло, а през 1962 и 1963 година - Купата „ Либертадорес “ и Междуконтиненталната клубна купа.

Пеле е единствено на 16 години, когато дебютира на интернационалната сцена за Бразилия против Аржентина през 1957 година На идната година вкарва два гола на финала на Световното състезание по футбол против домакините от Швеция . Тогава страната му печели и първата си Световна купа.

Тогава е разгласен за " неизносимо национално благосъстояние " на Бразилия. Целта е Пеле да бъде арестуван в страната в миг, в който доста клубове от Италия желаят да го привлекат, написа Би Би Си.

На финала на Световната купа през 1962 година Пеле е контузен. Въпреки това Бразилия печели втората си Световна купа. Грубата игра и травмите трансформират Световната купа през 1966 година в злополука както за Бразилия, по този начин и за Пеле, защото тимът отпада в груповата фаза.

" Пълен, неприличен неуспех " - по този начин Пеле разказва загубата в автобиографията си и прибавя: " Всички мислеха, че ще спечелим с лекост. Но подготовката ни не беше планувана със същото примирение, както през 1958 г, или 1962 година Започнахме да губим купата още преди да сме стъпили в Англия ".

След този неуспех той обмисля да се откаже от присъединяване на идващото Световно. Въпреки това се завръща през 1970 година и дружно с тима си печели третата Световна купа за Бразилия. Това е последното присъединяване на Пеле на този шампионат.

Той бързо се трансформира в световноизвестна звезда. Отборът му " Сантош " прави интернационалните турнета, с цел да се възползва оптимално от известността му. През 1967 година той и тимът му пътуват до Нигерия, където е оповестено 48-часово преустановяване на гражданската война в страната, с цел да могат всички да гледат играчa, написа Британика.

Макар че през 1974 година Пеле афишира отдръпването си от футбола, година по-късно той се съгласява да играе още три години в американския футболен тим " Ню Йорк Космос " . Целта е играта да се разпространява в страната.

" Когато се отдръпнах за първи път, Бразилия беше спечелила Световната купа през 1970 година и аз бях най-хубавият състезател в шампионата. Но идната Световна купа беше след няколко години, по тази причина споделих: " Не, няма да играя повече ", споделя Пеле в изявление за " Харвард Бизнес Ревю ", издание към университета " Харвард ".

Тогава той стартира да получава доста предложения - от Реал Мадрид, Барселона, Милан, Байерн Мюнхен. Получава и позвъняване от собствен другар в Съединени американски щати , където футболът не е толкоз известен спорт.

„ Те ми се обадиха и аз споделих " добре ", тъй като беше друго от това да играеш в Европа. Това беше завръщане, с цел да се разпространява футболът в тази страна “, споделя Пеле.

Пенсионира се, откакто носи на " Ню Йорк Космос " шампионската купа в Северноамериканската футболна лига през 1977 година

Пеле получава предложение от тима да възобнови контракта си, само че отхвърля поканата, като споделя, че физически би могъл да играе още, само че душевен е изтощен.

" Бих желал да бъда запомнен - споделя той - като човек, който сподели на света, че семплостта на индивида към момента е най-важното качество. Чрез семплост и откровеност можеш да обединиш цялото човечество ", споделя Пеле пред Ню Йорк Таймс през 1977 година

През 1980 година Пеле е разгласен за Спортист на века от френското спортно издание L`Equipe , а през 1999 година получава същото отличие от Международния олимпийски комитет . Неговите 1279 гола в 1363 мача , в които са включени и другарските срещи, са приети за връх на Гинес .

Пеле написа няколко автобиографии. Животът му е запечатан и в редица документални и полу-документални филми. Последният от тях излиза през 2021 година като продукция на Нетфликс .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР