Той е най-креативният гений в човешката история. 500 години след

...
Той е най-креативният гений в човешката история. 500 години след
Коментари Харесай

Софтпрес представя: „Леонардо да Винчи“

Той  е най-креативният талант в човешката история. 500 години след гибелта си Леонардо да Винчи към момента има на какво да ни научи.

 Почти пет века животът и творчеството на Леонардо да Винчи са обект на удивление, злословия и конспирации. На български излиза най-новата му биография, плод на задълбочените изследвания на Уолтър Айзъксън -  автор на биографиите на Стив Джобс, Айнщайн, Кисинджър и Бенджамин Франклин.

 За разлика от доста биографи Айзъксън в никакъв случай не се концентрира само върху сухите обстоятелства и формалната последователност на събитията. Той търси връзките, подводните течения, процесите, които въздействат върху ориста на индивида и го трансформират в талантлив академик, в изобретателен талант, или в тази ситуация на да Винчи – и двете.

 Хиляди страници от изумителните персонални дневници на Леонардо, свидетелства от съвременници и десетки нови открития — това са основите, върху които стъпва Уолтър Айзъксън, с цел да пресъздаде историята на един от най-великите и всеобхватни гении.

 Леонардо да Винчи прави дисекции на човешки лица, чертае мускулите, които задвижват устните, и по-късно рисува усмивката на „ Мона Лиза “. Изучава оптика, изследва метода, по който се отразяват слънчевите лъчи, и основава изумителна игра на вероятността в „ Тайната вечеря “. Невероятната му дарба да комбинира изкуството и науката ражда един от безконечните знаци на новаторското мислене – Витрувианският човек, вписан в кръг и в квадрат.

 „ От всички книги за Леонардо, които съм чел, тази ни оказва помощ да си изградим най-пълна визия за него като човек и да разберем какъв брой специфичен е бил в действителност. Той съумява да си изясни съвсем всичко, което се е знаело на планетата ни по това време. Това се дължи частично на лимитираното научно познание тогава, частично на високия му коефициент на просветеност, само че най-много на неговото ненаситно любознание към всяка област от естествените науки и човешките постижения. Леонардо изследва в педантични детайлности всичко – от метода, по който тече водата и се издига димът, до мускулите, които използваме, когато се усмихваме “, споделя Бил Гейтс, собственик на един от оживелите бележника на Леонардо – „ Кодекс Лестър “, който съдържа 71 страници, отдадени главно на Леонардовите изследвания по геология и хидравлика, и е в детайли показан в книгата на Айзъксън.

 В по-ранните биографии на Леонардо, писани от хора, възхитени от неговото изкуството, геният му постоянно се показва като необикновен подарък или се усеща осъдителност, че безразборното му любознание към природата и нейните закони, непостоянното му внимание и неналичието на централизация са по-скоро спънка пред гения му, че изобретенията и математиката са ограбили времето, в което е можел да сътвори още картини, още шедьоври.

 Биографията, написана от Айзъксън, е скъпа точно с това, че първо, не преглежда Леонардо единствено като художник, или единствено като откривател, а се пробва да обхване необхватните му ползи и достижения. И второ, съумява да показа и тези особености на Леонардовия темперамент, които го отдалечават от облика на идеалния академик, и то по този начин, че поради тях геният му става още по-вдъхновяващ.

 „ Великолепната биография на Леонардо да Винчи е като пътешестване през живота и творчеството на едно от най-необикновените човешки същества на всички времена в компанията на най-завладяващия, осведомен и остроумен екскурзовод “, написа за книгата Дейвид Маккълоу.

 Още преди излизането на „ Леонардо да Винчи “ на пазара филмовите права са изплатени от Paramount за седемцифрена сума след яростен търг сред няколко холивудски компании. В основата на договорката стои различен Леонардо - носителят на „ Оскар “ Леонардо ди Каприо, кръстен точно на великия художник. Книгата на Айзъксън ще бъде приспособена от Джон Логан  („ Геният “, „ Авиаторът “ и „ Изобретението на Хюго “).

 Уолтър Айзъксън подхожда към описа за живота на Да Винчи по този начин, както самият Леонардо е подхождал към всеки от многочислените си ползи – слага въпроси и събира отговорите, следи и проучва обстоятелствата в детайлности, с цел да развенчае насъбраните легенди и да открие неподозирани връзки. Изследвайки ненаситната ученолюбивост на майстора, Айзъксън ни припомня какъв брой е значимо да развиваме — и у себе си, и у децата си — пристрастеността към знанието и смелостта да го слагаме под подозрение, да използваме въображението си и като надарените бунтари на всяка ера да мислим друго.

Поръчайте тази книга от уеб страницата на издателство Софтпрес.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР