Товарни автомобили и автобуси са с най-висока честота на изплатени

...
Товарни автомобили и автобуси са с най-висока честота на изплатени
Коментари Харесай

КФН: Цената на "Гражданска отговорност" не покрива разходите на застрахователите

Товарни коли и рейсове са с най-висока периодичност на изплатени искания, демонстрира анализът на КФН

© Stoyan Nenov Още по тематиката
Защо нарастна " гражданската "

Цените на наложителната застраховка се покачиха сред 20% и 50%, най-вече за младите водачи
14 юни 2018
Системата " бонус-малус " в България - най-сложната и най-отлаганата в света

Стартът на модела за възнаграждаване на изрядните водачи през цената на " Гражданска отговорност " ще се забави още поради доста разновидности
8 юни 2018
Как бурята към " Зелена карта " утихна

Засега България избегна заплахата да бъде сложена под мониторинг, което щеше да оскъпи всички полици
11 май 2018 За три автомобилни категории - леки коли, камиони и рейсове техническият резултат от застраховката " Гражданска отговорност " за предходната година е негативен. Това значи, че платените от водачите им награди не покриват разноските на застрахователните компании по обслужване на активността. Това демонстрира разбор на Комисията за финансов контрол (КФН), който ревизира до каква степен цената на застраховката е задоволителна за покриване на риска, както и за гарантиране на финансовото здраве на фирмите. Макар да не търси проблеми на равнище обособени застрахователи, секторният разбор е еднопосочен, че междинна цена от малко над 200 лева за " Гражданска отговорност " е незадоволителна при годишно увеличаващите се разноски за компенсации.

Малко статистика

В разбора са употребявани данни от интервала от 2012 - до 2017 година за щетимостта в четирите съществени групи консуматори на застраховката. Най-многобройна е тази на леките коли - 2.3 млн. застраховани за предходната година, като при тях щетимостта за интервала варира сред 3.6% и 4.1%. При товарните коли и рейсовете честотата на изплатените искания варира сред 15.9% до 28%, а в трета група, където са седловите влекачи (ТИР-ове) щетимостта е стигала и до над 30%. Най-малко искания идват от четвъртата група, в която са мотоциклети, трамваи, селскостопанска техника.

Проследяват се и динамичностите в размера на изплащаните компенсации за претърпени материални и нематериални вреди. При леките коли междинната стойност на изплатена рекламация е 1 362 лева за имуществена вреда и 57 748 лева за неимуществена. При товарните коли и рейсовете материалните вреди са били за 1 333 лева, а нематериалните - 25 987 лева

Експертите обръщат внимание, че неимуществените искания се характеризират с извънредно ниска периодичност на събитията – към 3%, само че междинната им стойност е няколко пъти по-висока – при междинна рекламация за имуществена щета пазара от 1 602 лева, междинната неимуществена рекламация е в размер на 43 751, или с 26 пъти разлика. Освен това е огромен и броят на случаите, за които може да се претендира обезщетение по тази линия - за предходната година смъртните случаи в произшествия са 682, а ранените - 8 680 души.

Анализът на данните

Съпоставяйки данните за щетимостта, изплатените суми и премийният доход от застраховката, специалистите на КФН заключават, че за интервала 2013 - 2016 година наградите в първа рискова група (леките автомобили) са задоволителни за покриване на разноските по застраховката " Гражданска отговорност ". През 2017-а обаче има капацитет за забележителна загуба, написа в разбора. Прави се конкретизиране, че е допустимо това да се дължи на еднократни събития. Недостатъчни са и събраните награди от застраховки на камиони и рейсове, което навежда на извода, че има потребност от корекции в наградите за трите най-масови категории транспортни средства.

Според осигурител, до който " Капитал " се допита, най-вероятно резултатът за 2017 година не е толкоз епизодичен, колкото предстоящ и причина за това са непрестанно увеличаващите се суми по изплащаните вреди - както материални, по този начин и нематериални. Това се отнася както за случаите със застраховани коли у нас, по този начин и за случаите в чужбина, по които българските застрахователи носят отговорност.

За предходната година премийният доход от " Гражданска отговорност " и " Автокаско " е 1.2 милиарда лева, а междинната цена на полицата е малко над 200 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР