Това заяви в интервю за ФрогНюз дипломатът Стефан Тафров. Коментарът

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз дипломатът Стефан Тафров. Коментарът
Коментари Харесай

Стефан Тафров пред Фрог: Путин изложи идеология за война

Това съобщи в изявление за ФрогНюз дипломатът Стефан Тафров.

Коментарът му идва на фона на опасенията от експлоадирането на война в източната част на Украйна, след вчерашното решение на Владимир Путин да признае Луганск и Донецк за самостоятелни. По този метод съветският общественик ще може да изпрати лични войски там, което се приема за навлизане в Украйна. Вече има сигнали за изпратени там машини и войски.

Ето и цялото изявление:

Господин Тафров, съветският президент Владимир Петин нощес направи едно доста остро обръщение. Ще се стигне ли до война или към момента има път за дипломация?

Снощната тирада на Путин, която продължи цялостен час, в действителност изложи цяла една идеология, съгласно която в резюме казано няма украинска страна и не би трябвало да има, тя няма държавна традиция. Постави се под въпрос самото битие на Украйна като самостоятелна национална страна. Това е идеология за война. Това е притеснителното от събитията през вчерашния ден, а не толкоз признаването на самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. С тази тирада се разпростира цяла идеология, обвързвана с бъдещето на Украйна. Отрече правото на битие на Украйна. Това е доста тревожно.

Какво виждате обаче като следващи стъпки? Има ли път за дипломация или тези порти се затварят от ден на ден?

Трябва да има диалози. За деескалация не може да се приказва, защото самата рамка за дипломатически договаряния - Минските съглашения, бе денонсирана. Тази рамка бе разрушена от решението на Путин през вчерашния ден с признаването на тези по този начин наречени републики. Едната страна просто излезе от тези съглашения. Цялата дипломатическа рамка, към която изключително Франция и Германия се пробваха да стигнат до решение, просто изчезна. Това беше най-сериозната рамка.

Трябва да продължи да се приказва с Русия, само че основата за деескалация мощно се стесни. Войната стана все по-възможна след нощес и все по-вероятна.

Говори се, че е допустимо това да бъде Третата международна война и тя да бъде ядрена…

Война може да се случи, в случай че Русия нападне някоя натовска страна. А към този момент НАТО ясно сподели, че няма да стои в Украйна. Ще я поддържа с всевъзможни мирни средства, само че не и с военни средства. Разбира се, самото непрекъснато увещание от страна на Русия, че тя е нуклеарна страна, е доста обезпокоително и демонстрира, че мисленето там е много извънредно.

Възможно ли е с налагането на наказания да се откри път? Едно от нещата, заложени на карта е газопроводът “Северен поток - 2” - основен за Русия план.

Изглежда, че Русия и нейния президент са решили, че могат да платят тази цена. Путин особено го занимава възобновяване на някаква историческа правдивост в неговите очи, а не икономическите загуби, които би претърпяла без подозрение Русия от сходни наказания, в това число и прекъсването на “Северен поток - 2”.

Война ли е най-вероятният излаз?

Много се надявам да не е. Трябва дипломацията да се опита да направи каквото може, само че опциите й след снощната тирада на Путин понижават фрапантно.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР