Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Велислав Величков от

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Велислав Величков от
Коментари Харесай

Адв. Велислав Величков пред Фрог: Задкулисието може да прати Гешев в НС в замяна на мълчание

Това съобщи в изявление за ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата " Правосъдие за всеки ". 

Ето и цялото изявление: 

Адв. Величков, Иван Гешев приготвя политически план. Как наподобява такава догадка за спасението на основния прокурор от задкулисието? Възможно ли е въобще да се случи и какво ще произлезе от подобен сюжет?

 

Имаше един филм “Спасяването на Редник Райън ”. Беше в боксофисите. В него бяха изпратили бойци да открият един военнослужещ на фронта и беше рискована и рискова задача. Ако някой е решил да прави задачата “Спасяването на прокурора Гешев ”, също би трябвало да бъде оповестено за блокбъстър. 

В последните месеци след закриването на спецправосъдието самият Гешев явно напусна амплоато си на магистрат и основен прокурор и влезе в това на политически представител или претендент за политически пост. 

Забележете единствено преди година, когато той беше много обезпокоен поради импортираните от двама следващи правосъдни министъра претенции във Висшия правосъден съвет за неговото освобождение, той ходеше на срещи в районни и окръжни прокуратури, където използваше задни и странични входове, с цел да не срещне публицисти. В момента е подготвен необятно да прегърне цялата общност и в нещо приблизително сред политическа задача и Божествена промисъл да се яви като някакъв избавител на националната самостоятелност. Интересно от кого. 

Все повече той наподобява на политик, не на прокурор. Външните белези на държанието му демонстрират, че не е изключено “Спасяването на прокурора Гешев ” да премине в интервенция “Българският Фалконе, който ще отбрани държавната самостоятелност и справедливостта за бедните и изтерзани хора ”. 

Какво значи това? 

Няма по какъв начин да бъде политик, в случай че бъде основен прокурор. Това значи, че в случай че прокурорът Гешев реши да става политик, той би трябвало да напусне поста си и да бъде освободен от Висш съдебен съвет като магистрат.

По Коледа се появи отчета на американския конгресмен от Охайо, в който невиждано се загатва името на основен прокурор. Може би са открити съществени финансови връзки сред предходния и идния отчет по “Магнитски ”. Прогнозираме, че може в идващия лист може да се появи и неговото име. Това забързва обстановката за спасяването на Гешев. Един някогашен основен прокурор отиде като послани в отдалечен Казахстан… Дали ще се играе през политиката, или през нещо друго, не знам. Но задачата е първо да има имунитет, а второ - да има пост и въздействие. 

В момента съществена задача е правосъдна промяна, промяна на основния прокурор и промени в законите по този начин, че обвинител №1 да не е толкоз недостижим. Ако той бъде заменен, с цел да взе участие в предполагаем план, това няма ли да се тиражира като победа - ето, основният прокурор към този момент не е на поста си. Какво може да значи формалното наличие на Гешев на политическата сцена за самото задкулисие? 

Не мисля, че промяната на основния прокурор и то посредством персоналната му оставка, може да се разгласи за нечия победа някъде. Смяната на лицето Гешев с друго лице, при опазване на сенчестите взаимозависимости при управителния орган на правосъдната власт - Висш съдебен съвет, и минималното понижаване на безспорната власт и недостижимост на основния прокурор във Висш съдебен съвет и прокуратурата, няма да реши систематичния проблем. Той е длъжността “главен прокурор ” като такава. Той би трябвало да се реши редовно и да касае всяко едно лице, което ще заеме длъжността. Гешев е единствено върхът на айсберга. Преди това беше Цацаров, преди този момент - Филчев. Не разтапяме айсберга, а желаеме да отсечем върха му. Като елхата - единствено сменяме връхчето. 

Въпросът е дали сменяме връхчето с ново, или засаждаме бурени в други системи. Гешев е комфортен за задкулисието и влиза в друго амплоа. 

Да, само че в това друго амплоа от него няма да зависят толкоз доста неща. В момента от него зависи съвсем всичко в прокуратурата. В политиката, даже да влезе в Народното събрание, това ще е група с умерено въздействие, която може да бъде балансьор или “златен пръст при някои гласувания ”, само че няма да бъде определяща. 

Гешев ще се сблъска с същинска съпротива и опозиция и той, и тези зад него ще схванат, че няма по какъв начин да ръководят със сламен човек, който ще докара със себе си 15-20 депутати. Ще му дадат тази опция, с цел да обезпечат мълчанието му. Не с цел да го употребяват като лост за въздействие. 

Има ли нещо общо всичко това с това изявление на Иван Гешев за в. “Капитал ”. И адв. Емил Георгиев счита, че обвинител №1 дава да се разбере, че знае доста неща и всички би трябвало да внимават. 

Да, той го сподели в няколко изявленията. Но в последна сметка всичко сега е конвенционалност. Той отхвърля каквато и да е опция да взе участие в политически план. Едно време отхвърляше, че ще става основен прокурор. Крайното решение за самия Гешев няма да бъде взето от него. 

А от кого? 

От тези, които го направиха основен прокурор. Но мълчанието си има цена. Не може да изхвърлиш един основен прокурор на борсата на труда или да го върнеш в Софийска градска прокуратура. Той не би приел такова нещо. Той е доста комфортен на задкулисието, само че е неуместен поради обществения си облик и поради това, че в чужбина приказват за него - Съединени американски щати, Екологичен потенциал. Онези, които конфигурират и деинсталират висши магистрати имат различен проблем - по какъв начин да намерят идващия Гешев. Докато не решат това уравнение, мъчно ще бъде да го пращат тук и там.

Най-напред би трябвало да стане ясно ще има ли нов кабинет или не, какъв ще е, кой ще бъде правосъден министър. Едва по-късно, когато се договорят нещата за правосъдната промяна, законите за правосъдната власт, евентуално ще се разисква и въпросът с Гешев. Въобще не изключвам той да е част от политическа договорка за ново държавно управление. Тогава всичко може да се случи и по различен метод, не по този, за който приказваме.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР