Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на отбраната Йордан

...
Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на отбраната Йордан
Коментари Харесай

Още идната седмица започват конкретни разговори за ремонтите на украинска техника

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия зам.-министърът на защитата Йордан Божилов.

“България има опит в ремонта”, уточни още Божилов и се базира на Варшавския контракт.

“В тези фабрики се модернизират българските танкове сега. Имаме този потенциал. Въпросът е какво ще желаят украинските сътрудници. Решението беше взето с голямо болшинство в Народно събрание - явен симптом, че ние знаем кой е агресорът в тази обстановка и на кого би трябвало да помогнем. Това е значимо, тъй като в началото в обществото имаше съмнения. Трябва да се борим с химерите и пропагандата, която сякаш ни разколебава”, добави още зам.-министърът.

Забавянето на F-16 се получи поради предходната рецесия с коронавирус. Държавата обаче търси метод да оперира със самолети сама. Правителството беседва с Нидерландия и други страни, които да подкрепят Air Policing, увери зам.-министърът. Нидерландия би трябвало да напусне страната в края на май.

“Българският интерес е да няма експанзия, да се съблюдават договореностите. Европейската архитектура за сигурност е построена с ясни правила и отговорности и нашият интерес е те да се извършват. Позицията ни е ясна и в Европейски Съюз, и в НАТО”, отсече още Божилов.

Зам.-министърът разяснява и напрежението в Молдова. Опасенията са войната да не се реалокира там. По думите на Божилов единственият метод да се спре войната е изтеглянето на Русия. В противоположен случай спорът ще бъде изключително нескончаем.

" Война до победа от страна на Русия няма да стане. Първоначалните проекти на Путин не се реализираха. Какво ще бъде оповестено като победа за нас не е ясно. Начинът е пректратяване на огъня и евакуиране от Украйна ", уточни още зам.-военният министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР