Това заяви пред bTV икономистът, бивш вицепремиер и социален министър

...
Това заяви пред bTV икономистът, бивш вицепремиер и социален министър
Коментари Харесай

Лидия Шулева за бюджета на правителството: Има нужда от преглед на всички обществени поръчки по министерства

Това съобщи пред bTV икономистът, някогашен вицепремиер и обществен министър Лидия Шулева.

 

Според нея не трябва да бъдат орязвани редица пера от бюджета, за което приказват доста икономисти.

 

Шулева разяснява и събитието, че по-левите партии считат, че фиксацията върху 3-процентния бюджет на процедура ще значи рязане на обществени системи.

 

" Нищо сходно не се вижда, тук Българска социалистическа партия приказват по инерция. Няма нищо сходно в този бюджет. Пенсиите ще бъдат обновени с 12% от 1 юли. Учителските заплати ще бъдат обновени от 1 септември. Други обществени заплащания са планувани да бъдат увеличени. В последна сметка би трябвало да кажем, че даже запазването на плануваните нараствания е добър знак за бюджета. Има много съществено заслепение от страна на парламентаристите, когато увеличаваха периода на краткотрайните понижения на налози. Във времето тези сякаш краткотрайни ограничения стават непрекъснати и има съществено отвращение да се отстранен тези ограничения ", изясни някогашният вицепремиер.

 

Запитана дали намаляването на Данък добавена стойност на хляба докара до стремежи резултат, Шулева отговори следното:

 

" По мое мнение такова понижение не е имало. Относно зърното - в един миг се оказа, че складовете са цялостни и няма кой да изкупи наличното жито. Имаше огромен боязън заради войната, че няма да има зърно, което докара до понижаване на ставките, което беше планувано в началото за хляба. Не мисля, че това нещо повлия по някакъв метод. Разбира се, повлия върху финансовите резултати на компаниите, които произвеждаха. Може би цените на хляба щяха да са по-високи, в случай че не беше тази преференциална ставка ", показа тя.

 

Шулева акцентира също така, че цената на газа последователно спада.

 

" Цената на електрическата енергия също спада. След 31 декември би следвало краткотрайните ограничения да бъдат отстранени и да бъдат върнати трайните такива. Няма по какъв начин едни ограничения, които водят до съществено понижение на бюджетни доходи, да бъдат ефикасни. Такива пикове и скокове, на които бяхме очевидци през миналата година, не се чакат. Това, на което хората обръщат внимание, е, че не усещат понижение на цените. Действително това е обикновено ненапълно като икономическа политика. Електричеството се подвигна до 5-6 пъти. Цените бяха вдигани с проценти. Тези покачвания на цените не можаха да компенсират загубите на производителите. Във времето има един отстъп, който се постанова да стартира понижаване на цените. Ние ще виждаме едно последователно връщане на едни ценови нива, които бяха отпреди рецесията ", посочи специалистът.

 

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР