Това заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ГРЕБ

...
Това заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ГРЕБ
Коментари Харесай

Екшън в национален ефир: Захариева се скара на Ризова за съдебната реформа

Това съобщи някогашният външен министър и сегашен народен представител от ГРЕБ Eкатерина Захариева в ефира на BTV.

 

„ Този парламент пропусна за следващ път да направи спор за правосъдната промяна. Не извадихме политическата дъвка от нападките. Всички вносители се пробват да намерят някакъв текст на ръба на обезчестяване на Конституцията, съвсем всички разпореждания ѝ опонират. Ако види бял свят, ще би трябвало да се произнесе Конституционният съд “, акцентира тя.

 

В този миг породи напрежение сред водещата и Екатерина Захариева. Цветанка Ризова посочи, че ГЕРБ са подкрепили текстове, които опонират на Конституцията. Бившият външен министър не се съгласи и посочи, че по този начин са дали знак, че желаят да се случи правосъдната промяна.

 

„ Не ми вменявайте усеща на мен. Опитвате да влезете в коловоза, че ГЕРБ не желае правосъдна промяна. Ние искахме логичен спор. Ние считаме, че текстовете опонират на Конституцията. Така даваме знак, че желаеме да се случи правосъдната промяна. Много се надявам в идващия парламент дебатът да бъде професионален “, отвърна Захариева.

 

По думите ѝ 8-те законопроекта са гледани извънредно бързо в правна комисия. „ Дълбоко се колебая да се одобряват на второ четене в Народно събрание, тъй като няма да имаме задоволително време. Въпреки това дебатът не бе безмислен “, посочи Захариева.

 

Тя разяснява и дипломатическото напрежение сред Република Северна Македония (РСМ) и България, подбуден от побоя над българин в Охрид.

 

„ Това напрежение вреди на намирането на решение. Благодарение на ГЕРБ има решение за преговорна рамка за правата на българските жители в РСМ. Трябва да се опитат управляващите в Скопие да деескалират напрежението, да спрат да се вършат, че не виждат казуса с правата на българските жители там.

 

Абсолютна неточност ще бъде да се върне ветото за РСМ. Това оказва помощ на радикалните структури в РСМ. Трябва да се упорства да се извършва преговорната рамка, а не да се стопира европейския им път.

 

Ако не съблюдават правата на българските жители няма да затварят главите за участие и това към този момент ще бъде европейски въпрос “, изясни някогашният външен министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР