Това стана известно на среща на премиера акад. Николай Денков

...
Това стана известно на среща на премиера акад. Николай Денков
Коментари Харесай

Кабинетът подкрепя финансовата децентрализация на общините, но очаква анализ

Това стана известно на среща на премиера акад. Николай Денков с представители на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). В диалога участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

 

Според премиера има политическо единодушие да се подхващат действителни стъпки към по-голяма автономия на локалните управляващи, само че това би трябвало да стане, без да се допусне ощетяване на никоя община. Николай Денков добави, че процесът на децентрализация би трябвало да се развива редом с повишение на прозрачността и възстановяване на контрола върху разходването на обществени средства.

 

Обсъдени бяха опциите за основаване на нови целеви фондове, посредством които общините да финансират свои планове.

 

Кметовете показаха подсилен от всички общини модел за финансова децентрализация, който е създаден през 2022 година на основата на предоставени публични данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани вероятните сюжети за всички 265 общини у нас.

 

Представителите на локалната власт показаха удовлетворение от това, че техните оферти са били чути при подготовката на държавния бюджет за тази година. Те се надяват на също толкоз ползотворно разискване на плана за 2024 г. 

 

Вицепремиерът Мария Габриел съобщи подготвеност да спомага на общините да работят по-активно с българските търговски аташета и посланици зад граница, с цел да притеглят вложения по-лесно. 

 

По време на срещата си с управлението на НСОРБ в края на юни, премиерът разгласи, че по тематиката за децентрализация имаме следващата тактика от 2015 година и от този момент на практика няма придвижване в тази посока. Според него не се е състоял разговорът по тематиката, тъй че локалните управляващи, които познават най-добре проблемите, би трябвало да дефинират и разновидности за решения.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР