Това съобщава германското издание Шпигел в свое разследване. Няколко държави

...
Това съобщава германското издание Шпигел в свое разследване. Няколко държави
Коментари Харесай

Европейски държави отказват да плащат на Турция по споразумението за бежанците

Това оповестява немското издание " Шпигел " в свое следствие. Няколко страни от Европейски Съюз са настояли пред Брюксел средствата за Анкара да се заплащат напълно от общия европейски бюджет.

 © Архив / Българска телеграфна агенция
1/3 от трите милиарда, предоставени към този момент на Анкара, идват от европейския бюджет, а другите 2/3 - от страните членки, като Германия е платила най-вече пари. В писмо до Европейската комисия Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия са настояли идващите 3 милиарда евро по съглашението с Турция да се изплащат напълно от общия европейски бюджет.

Според Шпигел обаче Жан-Клон Юнкер е отказал. На срещата във Варна ръководителят на Еврокомисията подсигурява пред турския президент Ердоган, че идващият транш сигурно ще бъде изплатен. Германия и други страни членки обаче се оплакват от неналичието на бистрота при изразходването на средствата от Анкара. Според Берлин парите са предопределени за филантропични планове и строителството на лечебни заведения и учебни заведения. Само половината от плановете обаче са били в действителност осъществени, а някои, за които към този момент е платено, изобщо на са стартирани. Затова някои от страните членки са декларирали пред Брюксел, че ще отпускат средства за Анкара, единствено откакто Европейската комисия показа обстоен доклад за изразходването им. В противоположен случай са заплашили, че няма да заплащат.

От Европейската счете палата към този момент оповестиха, че до края на годината ще е подготвен анализът за изразходването на средствата по съглашението с Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР