Това показва проучване на тема “Руската пропаганда в България онлайн

...
Това показва проучване на тема “Руската пропаганда в България онлайн
Коментари Харесай

Изследване: Радев, БСП, ”Възраждане” - сред говорителите на Кремълската пропаганда у нас

Това демонстрира изследване на тематика “Руската агитация в България онлайн ” на Фондация за филантропични и обществени проучвания – София (ФХСИ). Изследването обгръща интервала март-юли 2022 г. 

 

“Започнахме да публикуваме резултати от изследванията ни по-често, тъй като ситуацията е доста динамична – вътрешнополитическа и геополитическа. Във вътрешнополитически проект се случвам доста събития и те нормално са модифицирани през някои опорки на Кремълската агитация. Например, във вътрешнополитически проект имаме представители на Кремълската агитация, които са на извънредно високи институционални позиции и те употребяват своята позиция. На първо място, това е президентът Радев, той непрекъснато повтаря опорки на Кремъл, като тази за въоръжаването на Украйна и помощта, която България ѝ дава. Опорката, че това ще ни вкара във война, е погрешна, тъй като виждаме, че това не се случва към този момент повече от година. Цяла Европа оказва помощ на Украйна и война няма в Европа. Тази опорка е безусловно празна от наличие. Но неговото фразеология " войнолюбци " оказа помощ на някои от партиите, които също застават зад неговите подправени тези – това са Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Една от партиите, основана неотдавна, " Левицата " също използваше такива опорки, само че без триумф най-малко за влизане в Народно събрание ”, разяснява пред Българското национално радио Валентин Вълканов, социолог, учител в Нов български университет, член е на екипа във ФХСИ.

 

По думите му се следят положителни предпоставки за разгръщането на сходен вид “войнстващ популизъм ”. 

 

“Имаме няколко рецесии, наслагани една върху друга и преди този момент две години пауза на света, обвързвана с Covid-19 пандемията. Тези всички фактори предпоставят разлюляване в обществото, което към този момент 34 години, след началото на така наречен " преход ", не може да откри пътя си. От тук нататък тези популистки разкази, които се подхранват и от Кремъл, и от наши вътрешни проблеми, тези разкази доста елементарно могат да бъдат впрегнати в разнообразни съответни разкази като референдума на " Възраждане " против еврото. Няма никаква логичност в техния референдум, за какво ще отсрочат таман с 20 години въвеждането на еврото у нас. Те смотолевиха някакъв отговор, който беше от сорта, че тогава сме щели да бъдем подготвени ”, добави Вълканов.

 

Той бе безапелационен, че виновността на медиите в лансирането на Кремълската агитация е огромна. 

 

" Медиите канят " Възраждане “ всеобщо и няма по какъв начин да не ги канят, тъй като са парламентарно-представена партия, само че като ги канят, не им задават въпросите, през които ще се изобличи, че от " Възраждане " не споделят истината. Оставят ги да си приказват опорките. Според мен това се случва, тъй като имаме проблем с регулацията в медийното пространство. Това не е единствената причина, несъмнено. Няма смисъл от празнословно опълчване сред две гледни точки, когато едната е лъжа, операция или агитация. Това не е различна позиция. Двете неща – истината и обстоятелствата – не могат да бъдат опълчване на лъжата и пропагандата, нито пък да бъдат оставяни да се " бият " едно с друго за сърцата на публиката. Това е в основата на казуса ”, добави той. 

 

В пропагандните тези до 2021 година господства “конспиративната логичност ”, съгласно която в света има “хегемон - кукловод ” в лицето на Съединени американски щати и НАТО, които дърпат конците на своите “марионетки ” от Европейски Съюз и демократичните европейски водачи, показва още Вълканов. 

 

“И ето, появява се " положителната " Русия, която ще ни извади от тази " демократична кал " със своите полезности, традиционализъм, православие, мощност и така нататък Т.е. те въздигат Русия. Промяната, която се случи в последно време, е, че първите две фигури на " хегемона кукловод " и на " марионетките " се събира  в една огромна фигура – Съединени американски щати и НАТО са към този момент дружно с брюкселските " марионетки " – това е груповият Запад, " груповото зло ". Тази смяна обаче не трансформира вътрешното потребление на пропагандните разкази ”, добавя преподавателят в Нов български университет. 

 

“Лошото е, че всички медии цитират формалните представители на пропагандата – Путин, Лавров, Митрофанова на наш терен, и те не могат да не ги цитират и да се вършат, че тези хора не са споделили нищо. Това обаче усилва разпространяването на тяхната агитация и ние следим до 20 пъти скокове в другите разкази. Това е рисково дотолкоз, доколкото въздейства не пренебрежимо малко на публичните настройки, които се демонстрират при гласоподаване и хората дават вота си на партии, които са разпространители на подправени тези. За България виждаме в резултат на това опит за разрушение на демокрацията, раздробяване на институции, виждаме все по-често, изключително от страна президента Радев, дейности, които граничат с конституционните му права като разнообразни безконтролни изявления ”, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР