Това пише в позиция на коалицията от неправителствени организации "За

...
Това пише в позиция на коалицията от неправителствени организации "За
Коментари Харесай

Природозащитниците: кабинетът прегази закона

Това написа в позиция на обединението от неправителствени организации "За да остане природа в България ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес, дни преди началото на европейското председателство на България, Министерският съвет реши да прескочи Закона за предпазените територии и европейската инструкция за естествените местообитания и да допусне огромни строителство и сечи в Пирин, написа в позицията.

Промяната в настоящия проект за ръководство на националния парк се приема без да се оцени какво влияние ще има това върху природата и пейзажа на планината, вероятностите за диверсификация и напредък на локалната стопанска система и положението на обекта от международното завещание на ЮНЕСКО.

Това се случва след изцяло формалното публично разискване и изчезнало отразяване на резултатите от него, показват от обединението "За да остане природа в България ".

Решението на кабинета визира най-ценното благосъстояние на парка - столетните мурови и борови гори, написа в позицията.

Практически решението разрешава действия, които са неразрешени от Закона за предпазените територии, каквито са строителството на нови ски писти и уреди и водохващания, написа в известието.

Кабинетът гласоподава и второ решение - в случай че има действително капиталово желание за втори кабинков въжен превоз, то би трябвало да се подложи на процедура по изменение на проекта за ръководство на парка и координиране с екологичното законодателство.

Това решение, предоставено на Министъра на околната среда и водите, повтаря към този момент съществуващи негови отговорности, които той не извършва, считат в обединението "За да остане природа в България ".

Дебатът за втори въжен превоз на Банско има за цел да отклони и манипулира публичното мнение, до момента в който решението за смяна в проекта за ръководство дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и огромно строителство в Пирин, считат екоактивистите.

Коалиция "За да остане природа в България " възнамерява обжалване на решението за смяна на проекта за ръководство на Национален парк "Пирин ", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни дейности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР