Това обяви в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла

...
Това обяви в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла
Коментари Харесай

Синята карта за добри кадри ще се дава по-лесно

Това разгласи в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла маса "Демографска политика и трудова подвижност ", проведена от Министерството на труда и обществената политика и Държавната организация за българите в чужбина.

Синята карта се дава на висококвалифицирани служащи от трети страни. Досега тя е издавана най-вече на IT експерти.

Законодателните оферти за облекчаването на режима за приемане на Синя карта ще бъдат препоръчани през днешния ден в Народното събрание на групите на ГЕРБ и Обединени патриоти, съобщи Българска телеграфна агенция.

По текста са работили 4 месеца специалисти от общественото министерство, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Държавната организация за българите в чужбина, както и експерти от Национална агенция за приходите.

Ще отпаднат всевъзможни специалности, които в досегашния вид на Закона за трудова подвижност бяха определни като вероятни по тях да бъдат наемани със Синя карта служащи. Няма да е належащо да се възобновява всяка година Синята карта на тези, които към този момент са я получили, което, по думите на Симеонов, е обвързвано с спомагателен разход на средства и време за издаване на нова пластика.

Срокът на синята карта ще бъде продължен на 4 години и по този начин всеки, който я е получил без всевъзможни спомагателни удостоверения и нужда за препотвърждаване, ще може да я употребява в България за този интервал.

Дължимата такса от 400 лв. ще бъде понижена на 100 лв., таксата на Министерство на вътрешните работи също е понижена на 100 лв.. Необходими са и 45 лева за пластиката и по този начин за 245 лева общо ще може да се получи Синя карта.

Въвежда се и ускорена процедура за Синя карта на тези жители на трети страни, които през последните 5 години са обитавали в страната с някаква форма на трудово позволение за работа. Урежда се въпросът за прекосяване от краткосрочна претовареност от 90 дни към позволение за издаване на 9-месечна работна виза, от регистрационен към позволителен режим без да е належащо да се напуща страната.

Премахва се и заложеният до момента в закона пазарен тест, който би трябвало да правят работодателите за всяка компетентност, по която биха желали да дадат Синя карта на избран експерт. Срокът за приемане на Синя карта ще бъде общо 37 дни.

Валери Симеонов заяви, че продължава и работата в комисия с уголемен състав с представители на президентството за облекчение на режима за приемане на българско поданство. Той добави, че все още процедурата се проточва 2-3, а от време на време и неустановен брой години.

Идеята е да бъде редуциран срокът на 6 месеца, като от тях 4 месеца и 17 дни да са процедурите, които се вършат в обсега на изпълнителната власт, а останалото време е с цел да може вицепрезидентът да подпише съответния декрет на лицето, което би трябвало да получи българското поданство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР