Това обяви на среща с журналисти кметът Георг Спартански.С цел

...
Това обяви на среща с журналисти кметът Георг Спартански.С цел
Коментари Харесай

Плевен е единственият областен град с изцяло енергоспестяващо улично осветление

Това разгласи на среща с публицисти кметът Георг Спартански.

С цел възстановяване положението на уличното осветяване в града и понижаване на разноските за поддръжка Община Плевен приготви и разгласи социална поръчка с предмет: „ Инженеринг, планиране и реорганизация на системата за улично осветяване на гр.Плевен “, написа pleven.utre.bg.

 

След извършена процедура определеният реализатор е „ Улично осветяване “ ЕАД - София. Съгласно изискванията на контракта, подписан сред Община Плевен и „ Улично осветяване “ ЕАД, компанията реализатор обезпечи финансиране на дейностите, планувани в поръчката. След приемането и въвеждане в употреба на реконструираната система за улично осветяване Община Плевен ще изплати инвестицията на равни месечни вноски за интервал от 10 години. Този период е привързан с енергийните и експлоатационни спестявания, които са резултат от въвеждането на ограниченията, планувани в отчета за енергийно проучване. За интервал от 5 години изпълнителят ще прави гаранционна поддръжка на инсталираните нови осветителни тела и други съставни елементи от системата.

 

Строително-монтажните действия, свързани с осъществяването на плана, започнаха през м. август 2020 година и приключиха през м. април 2021 година След правене на всички нужни строителни бумаги и протоколи обектът беше въведен в употреба на 29.04.2022 година

В рамките на плана е осъществена доставка и монтаж на 7272 енергоспестяващи  ефективни светодиодни осветителни тела, създадени от реномираната компания PHILIPS. Всички осветители са екипирани с последно потомство високоефективни светодиоди. Това обезпечава нужните високи равнища на икономисване на енергия, както и дълъг експлоатационен живот. Всички остарели и неефективни осветителни тела на територията на целия град са сменени с нови.

 

Изградена е  система за централно наблюдаване и ръководство на уличното осветяване.Ремонтирани са 339 електрически табла с сложени съставни елементи от системата за ръководство в тях. Компонентите на системата за ръководство също са произвеждане на компания PHILIPS. Софтуерът за ръководство се дава като услуга на сървър на производителя. Системата за съгласуваност е обезпечена за целия 10-годишен интервал.

 

Тя реализира включването и изключването на осветителните тела с опция за редактиране и смяна на графиците на включване. Предоставят се ежедневни известия за зародили спешни събития в мрежата за улично осветяване. Измерва се употребяваната електрическа сила с опция за съпоставяне с авансово заложена естествена стойност. Системата може да ръководи дистанционно  включването и изключването на таблата. Проведено е образование на специалисти от Община Плевен и експлоатационната компания за работа със софтуера и е възложен достъп на техническите лица.

 

Ремонтирани са механичните детайли за закрепване на уличните и паркови осветителни тела. Доставени и инсталирани са 294 броя нови стоманени стълбове и 2259 броя нови конзоли за закрепване на улични осветители.

 

Съгласно подписания контракт сред Община Плевен и „ Улично осветяване “ ЕАД инвестицията за осъществяване на плана е 5 121265 лв.. Въвеждането на ограниченията ще докара до спестовност на средства /при цени от 2019 г./ за електрическа енергия към 372 000 лв. годишно, а на средства за поддръжка - към 237 000 лв. годишно.

 

Сравнение на употребяваната електрическа енергия от  м. март 2019 година с тази от м. март 2022 година, т.е. преди и след реализирането на плана, сочи ползване  252 887 kWh за м. март 2019 година, а за м. март 2022 година то е 161 220 kWh, или  реализираната спестовност на ел. сила е над 36 % при повишен брой осветителни тела и реализирани всички нормативни условия към системата за улично осветяване. Като се добави, че цената на електрическата енергия непрестанно пораства, то резултатът от модернизацията става още по-значим за града.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР