“Това място е уникално. Никъде другаде по света няма толкова

...
“Това място е уникално. Никъде другаде по света няма толкова
Коментари Харесай

Резиденция Шабла - Чифликът край граница

 “Това място е неповторимо. Никъде другаде по света няма толкоз естествени хубости, събрани на педя земя, 40-метрова плажна линия, море, естествено езеро и гъста гора. ”

 Суперлативите се отнасят за държавната резиденция край Шабла, само че не са изречени от президенти или министър председатели. Оценката е на чужденци, които са отсядали в екзотичната Шабленска резиденция. Природата тук към момента не е допряна от човешка ръка, а неповторимото комбиниране на море, планина и езера притегля ВИП персоните като магнит и обгръща в загадъчност мястото за любопитните зяпачи. Красотата на Шабленския бряг била оценена още от Тодор Живков, който обичал да ловува в Добруджа. Предпочитал Тервелския и Шабленския региони. Неслучайно някогашният първи си построил три резиденции в Добричко – край Тервел, в Добрич и край Шабла.Единствено резиденцията край Шабла остава държавна. Може би поради неповторимото и местонахождение е оценена и от сегашните ни управници. Строена е през 1970 година от архитекта Дачо Георгиев. Замисълът му бил да сътвори същински чифлик край границата по едноименното произведение на Йовков – от едната страна къщата, от другата – оборът, по средата – харманът. Резиденцията се намира на 3 км от Шабла в посока североизток. Цялата и територия е 5000 декара, само че 2000 от тях са единствено вода и тръстиков пояс. Тук са и двете естествени и най-чисти в Европа езера – Шабленското и Дуранкулашкото. В предишното от водите на езерата са напоявали 15 000 декара зеленчуци. По неофициална информация в този момент са единствено 1500 декара. Това основава проблем за Шабленското езеро, тъй като колкото повече водата се изчерпва, толкоз изпод приижда нова, по-чиста.Затова в този момент управата на резиденцията замисля да води водите в морето.

 Шабленското езеро има предпазена територия от 510 хектара, която е включена в листата на орнитологично значимите места в Европа от интернационално значение, предпазени от Рамсарската спогодба за запазване на влажните зони. В езерото се срещат най-малко 10 типа предпазени растения, като най-популярните сред тяхса бялата водна лилия и жълтата водна роза. Обитава се и от над 80 типа предпазени птици – огромен воден бик, морски дъждосвирец, белоока потапница, тръстиков блатар, няколко типа патици, бърнета, гмурци, чапли, лебеди. Преминеш ли бариерата на резиденцията, попадаш в различен свят. Без провокиращ звук, в който царува поразяваща тишина. Чуват се единствено птичи хор и жабешко квакане.

Гостите на резиденцията към този момент се разхождат измежду диви животни. Още преди няколко години дивечовъдната станция в Балчик пусна из горите на някогашната Татова обител 19 лопатари,има и фазани. Ловът обаче е изрично неразрешен, тъй като цялата територия е предпазена и оградена. Асфалтов път вдясно води до двете първокласни бунгала на брега на морето. В тях нормално отсядат президенти, министър председатели и посланици. Освен спални, столова, хол, бани с екстри бунгалата разполагат и със сауна. Свързани са с намерено барбекю. Двете ВИП бунгала нямат никаква връзка със същинската резиденция. Тя се намира на към 500 метра вляво от бариерата. Чифликът, наименуван Добруджанския двор, в действителност е главната част на резиденцията. Централната част съставлява площадка с типичните за Добруджа лоза, бръшлян, чимшир 35-годишен орех и смокиня.

   Вляво са санитарните пространства, вдясно – постройка с 6 жилището. Целият двор е ограден със сводове от морски камъни. В двора има фонтан и камина, зидана от морски камък. Старинно дървено пано, на което са изобразени жерави, краси откритата тераса. От вишката в двора на резиденцията се открива като на длан целият регион. Нощем се виждат и светлините на отвъдния румънски бряг. Ловната зала е цялостна с препарирани патици, сом, маджарски шаран, платика, локален див шаран, костур, бяла риба, щука. Доскоро измежду трофеите били меча глава и кожа на отстреляно от Тодор Живков животно. От ловната хижа се излиза на дървено мостче, което свързва резиденцията с Шабленското езеро. Специалитетите на кухнята са рибената супа и варените раци. Рецептата за рибената супа е забулена в загадка. Известно е единствено, че се прави от шест типа риба – щука, сом, бяла риба и толстолоб са наложителни, както и лющянът (дивисил). А за раците от Шабленското езеро е общоизвестно, че са най-големите и най-вкусните. Тук главно се употребява риба – на тиган, на керемида, както и кебапчета и кюфтета от риба. Рибата наложително е прясна и се вади от езерото в деня, в който се подготвя. Виното се доставя непосредствено от избата в “Евксиноград ”. Надценката за храна за министри, депутати и елементарни жители е 120 %, и отново излиза по-евтина от морските курорти през летния сезон. Една прилична вечеря е към 20 лв.. Нощувката в Добруджанския двор е от 70 до 90 лв. на вечер, а във ВИП бунгалата – 300-350 лв.. Най-силният сезон е през юли и август, когато са отпуските на държавниците.

Инфо: www.shabla.be

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР