Това коментира българския министър-председател в оставка Кирил Петков пред .

...
Това коментира българския министър-председател в оставка Кирил Петков пред .
Коментари Харесай

Петков: Ковачевски може да влезе в историята, отваряйки вратата на РСМ към ЕС. Но се изисква смелост

Това разяснява българския министър-председател в оставка Кирил Петков пред.

Петков е в Брюксел, с цел да участва на срещата на върха на Европейския съвет, където България е подложена на остри рецензии за възпрепятстване на договарянията за присъединение на Северна Македония, освен от Ковачевски и други водачи от Западните Балкани, само че и от някои от най-влиятелните държавни и държавни ръководители на Европейски Съюз.

„ Справедливо ли е по отношение на Северна Македония? Ще го кажа доста почтено: Не “, съобщи френският президент Еманюел Макрон пред публицисти на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в четвъртък вечерта: „ Затова и ние групово оказахме огромен напън върху България през последните месеци ".

Макрон похвали Петков, за който френският президент сподели, че е „ направил всичко “, само че добави, че Северна Македония е жертва на вътрешната политика на България.

„ Това е и резултат от политическа рецесия в България “, сподели Макрон.

Петков сподели още, че компромисът, препоръчан от Франция, би трябвало да се преглежда като „ европейска договорка “, а не като съглашение единствено сред България и Северна Македония. В исторически проект България е била главен първенец в даването на участие в Европейски Съюз на народи от Западните Балкани и Петков съобщи, че това остава по този начин. Но той сподели също, че има съществени проблеми във връзка с правата на етническите българи в Северна Македония и че тези жители се нуждаят от по-силна отбрана в конституцията на Северна Македония.

„ Сега това не е България против Северна Македония “, безапелационен е Петков: „ Ако това решение бъде взето, това би трябвало да бъде европейската договорка на масата в Северна Македония ".

„ Ако бяхме затворили едното си око за старите корупционни практики и не бяхме толкоз откровени против да вземем за пример потреблението на газ като оръжие в границите на блока… в този момент нямаше да има толкоз гласна, постоянна нация в Европейски Съюз. Но това, което бихме пропуснали, е способността на страните да кажат: „ Добре, добре, желаеме да се движим по-бързо. “ Така че съм повече от благополучен, че платих цената в този момент с този избор на съмнение. Защото това е единственият метод да се случи смяната. В противоположен случай сте заклещени в… в бедняшкия квартал”, разяснява още министър председателят Петков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР