Това, което задължително трябва да се направи е да се

...
Това, което задължително трябва да се направи е да се
Коментари Харесай

Експерти: Причината за напрежението между Прага и Москва са действията на руските специални служби в Европа

" Това, което наложително би трябвало да се направи е да се изпратят наши специалисти по сигурността и прокурори в Чехия и да се обмени информация, защото изказването на чешкия министър председател е извънредно съществено и могат да се създадат много заключения. Проблем е, че имаме вътрешно-политическа неизясненост с държавното управление, което демонстрира какъв брой рисково за сигурността са такива междинни политически положения ". Това съобщи в предаването " Денят стартира " Йордан Божилов от Софийски конгрес за сигурност.

Той добави, че не сме изправени пред нова Студена война.

" Основната причина за напрежението сред Прага и Москва са дейностите през годините на съветските специфични служби в Европа, а и на територията на Украйна ", добави военният специалист проф. Тодор Тагарев.

Към сегашния миг и НАТО, и Европейски Съюз дават ясни индикации, че са подготвени да защитят своя интерес, да оказват помощ на Украйна да подсигурява своята сигурност и териториална целокупност. Но провокацията идва от страна на Кремъл, счита Тагарев.

Според Йордан Божилов напрежението е насъбрано обратно в годините.

" Намесването на Русия във вътрешните работи на редица страни в Европа и Щатите – дезинформационни акции, кибер офанзиви – всичко това е един детайл на опълчването. Съгласен съм с оценката на проф. Тагарев, че това е отношението на Русия към НАТО и Европейски Съюз ", сподели Божилов.

Проф. Тодор Тагарев добави, че Русия в никакъв случай не е прекратявала интервенциите на своите специфични служби на територията на Европа и Щатите.

" През последните години те бяха интензифицирани по отношение на повишаването на упоритостите на Русия за определяне на своя област на въздействие. Едни от инструментите, типични за Студената война, са специфичните интервенции, шпионажът, подривната активност ", разяснява проф. Тодор Тагарев.

" Службата в Европейски Съюз, която се занимава с разбор на дезинформацията, показва, че внезапно са се нараснали пропагандните и дезинформационни материали с античешка и проруска устременост. Това демонстрира, че рисковете през днешния ден не са единствено военни. Имаме опасности за сигурността, свързани с новото развиване на връзките ", разясни Йордан Божилов.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР