Това, което все още изглежда по-скоро като ексцентричен експеримент за

...
Това, което все още изглежда по-скоро като ексцентричен експеримент за
Коментари Харесай

4-дневната работна седмица може да е работещ модел за икономиката на Великобритания

Това, което към момента наподобява по-скоро като екстравагантен опит за множеството страни по света, а точно въвеждането на 4-дневна работна седмица, притеглят от ден на ден интереса на икономисти и компании от Острова, искащи да намерят решение на казуса със забавянето на растежа на продуктивността във Англия, написа Reuters.

Британския производител на артикули за грижа за кожата Five Squirrels е един от многото, които са въвели 4-дневна работна седмица. Собственикът на компанията Гари Конрой споделя, че 15-те му чиновници са постигнали задачите си, откакто през юни предходната година са минали към по-кратката седмица и са въвели четиричасови интервали всеки ден, в които не гледат имейли, не дават отговор на телефонни позвънявания и изключват известията за известия.

От 70-те години на предишния век до навечерието на финансовата рецесия продуктивността, или икономическият артикул за един отработен час, нараства във Англия приблизително с малко над 2% годишно, което способства за постоянното повишение на виталния стандарт. Но сред 2010 и 2019 година продуктивността е едвам 0,75 % и съгласно прогнозите на Английската централна банка ще остане слаба през идващите няколко години, частично заради по-голямата администрация след Брекзит.
 Белгия вкарва публично 4-дневна работна седмица, само че с едно изискване
Още една страна вкарва 4-дневна работна седмица, само че с едно изискване

Защо нито бизнесът, нито синдикатите не са изключително удовлетворени?

В този подтекст вкарването на същата продукция в 4-дневна работна седмица съставлява еквивалент на десетилетие на повишаване на продуктивността преди забавянето.

Компанията, основана в Хоув на южното крайбрежие на Англия, е една от 61 компании - множеството с 25 или по-малко чиновници, които участваха в най-голямото в света тестване на четиридневната работна седмица предходната година. Доволни от резултата, 56 от тях продължиха да работят по този метод.

Част от огромния проблем на Англия с продуктивността се дължи на ниските вложения, които през 2021 година са били най-слабите в групата на седемте богати страни, съгласно данни на Световната банка. Опитът на някои компании в първия опит демонстрира, че прекосяването към четиридневна работна седмица може и да помогне.
 Снимка 597174
Източник:

Главният действен шеф на Stellar Asset Management Дарил Хайн споделя, че компанията за финансови услуги е въвела нова технология за усъвършенстване и автоматизиране на процесите при прекосяването към 4-дневна работна седмица.

Време ли е за смяна

Ян-Еманюел Де Неве, професор по стопанска система в Оксфордския университет, счита, че 10% нарастване на продуктивността може да се окаже по-реалистична цел за множеството компании, в сравнение с 20%, което би се получило при прекосяване към четиридневен работен ден и опазване на производството.

Въпреки това, съгласно професора е по-добре да се опита да се вкара по-кратка седмица, откакто огромна част от служащите оповестяват за влошено психологично здраве поради заетост.

" Изминаха съвсем 100 години, откогато преминахме към петдневна работна седмица, тъй че е извънредно време да стартираме да мислим по-убедително за идващите стъпки ", споделя той, като се базира на американския авто производител Хенри Форд и неговото въвеждане на петдневна работна седмица през 1926 година.
 ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица
ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - управител просвета и вътрешни връзки в ManpowerGroup България, пред Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР