Това, което ме изненадва в предложението на Европейската комисия /ЕК/

...
Това, което ме изненадва в предложението на Европейската комисия /ЕК/
Коментари Харесай

Момчил Неков: ЕК предлага новата ОСП да е по-екологична, но не предлага финансова подкрепа за опрашването

„ Това, което ме изненадва в предлагането на Европейската комисия /ЕК/ за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/, е, че желаеме идната ОСП да бъде по-зелена, по-екологично ориентирана, само че в направените оферти липсват оферти за една от най-важните услуги, без които европейското земеделие не би било същото, а точно опрашването “.
Това съобщи евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков по време на разискване на отзиви, по отношение на предложенията на Европейска комисия за ОСП в Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал.

Евродепутатът обърна внимание на своите сътрудници, че в направените текстове липсва предложение за финансова поддръжка в бъдещата ОСП за опрашването.

„ Да, поздравявам растежа с близо 70% на националните пчеларски стратегии, само че без съответно подкрепяне на опрашването, което би трябвало да бъде отразено и през първи дирек, европейското пчеларство трансформира образа си фрапантно. Без директна поддръжка за опрашване, този бранш ще продължава да се свива, а от това губим ние - тъй като близо 80% от типовете отглеждани в Европа имат потребност от опрашване “, разяснява Неков.

Относно правилник на Европейския парламент и на Съвета за определяне на правила за подкрепяне за стратегическите проекти, които би трябвало да бъдат направени от страните членки по линия на Общата селскостопанска политика и финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), Момчил Неков съобщи, че има логичност в правенето на стратегическите проекти. „ Те дават опция на страните да развиват земеделието си по метод, подобаващ за техните условия и специфики, само че за жалост, най-малко в някои страни има малформации, които сходна мярка за по-силна роля на страните, е непродуктивна “, сподели Неков.

Той даде два образеца от България: „ В сегашната ПРСР по мярката за биологичното земеделие у нас парите свършиха на втората година. Няма да разясня повода, само че е реалност, че в България няма нов банкет по мярката и надали ще има до края на програмния интервал. Друг образец е обвързван с обвързаната поддръжка при производството на тикви, когато беше реализиран растеж на площите засадени с културата от близо 21 000 % “.

„ Подобни обстановки се получават поради решения на управленията на съответните министерства и национални органи. Въпреки логиката в стратегическите проекти, аз имам съществени опасения за тяхното сполучливо използване във всички страни “, добави Неков.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР