Това което е Витлеем и Ерусалим за целия християнски свят,

...
Това което е Витлеем и Ерусалим за целия християнски свят,
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Желязната църква в Истанбул е близо до сърцето на всеки българин

Това което е Витлеем и Ерусалим за целия християнски свят, това е църквата " Свети Стефан " в Истанбул за всички българи. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия журналистът Горан Благоев във връзка идното разкриване на обновената Желязна черква.

Тя е правоприемник на една скромна дървена черква, подаяние на един огромен българин – Стефан Богориди, който си купува нов парцел, а този го оставя като завещание. В тази черква стартират битките за самостоятелност на българите в Цариград. Тази скромна черква някои я съпоставят с Витлеемската пещера. Там по някакъв метод стартира и българската държавност, защото е оповестена екзархията, уточни Благоев.

По думите на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев реконструирането на Желязната черква е доста алегоричен факт. Тази черква е покрай сърцето на всеки българин. Сега има исторически късмет това, което ни е разделяло с Турция през предходните десетилетия да бъде преодоляно и по пътя на добросъседството би трябвало да възстановим нашето културно-историческо завещание там и да го опазваме. Винаги стоплянето на политическите взаимоотношения води и до възстановяване на културните връзки, съобщи Ковачев.

Българската черква би трябвало да продължи своите дейности по застъпничеството за статута на Македонската черква. По пътя на взаимоотношението би трябвало да бъдат възобновени връзките и с българската общественост в Македония.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР