Това, което допреди няколко десетилетияе разработено като средство за тайничко

...
Това, което допреди няколко десетилетияе разработено като средство за тайничко
Коментари Харесай

Странични ефекти от боята за коса


Това, което допреди няколко десетилетия

е създадено като средство за тайничко прикриване на посребряващата коса при двата пола, през днешния ден към този момент се е трансформирало в промишленост за милиарди. Боята за коса през днешния ден надалеч не е единствено средство за изтриване следите на отминаващото време. Много

по-често на нея се разчита като на средство за личностно изложение, за изпробване и даже шокиране на близките. И по този начин измененията в задачите на приложението й постановат доста по-честа приложимост.

А съгласно специалистите това може да има своята цена, освен финансова, само че и здравна .

С напредъка на козметичната промишленост през днешния ден може да се открият бои за коса, различаващи се освен по отенъка, а и по трайността си. Някои придават непрестанен цвят на косата за интервал от няколко месеца, други са единствено краткотрайни, а има и такива с полуперманентно деяние. Различната дълготрайност на оцветяващия резултат зависи главно от концентрацията на водороден пероксид в боята. По-високите му концентрации разрешават надлежно

по-дълбоко навлизане на боята в косъма и по-трайно оцветяване.

Водородният пероксид обаче не е единствената дейна съставна част на множеството бои за коса. Някои от тях съдържат стотици разнообразни химични съставки . Комбинацията от всички такива съставки може да докара и до нежелани резултати освен за косата, само че и за общото здраве.

Канцерогенни съставки
Съставът на актуалните бои за коса се разграничава фрапантно от този на старите разновидности, които са съдържали химикали, през днешния ден считани за канцерогенни. Въпреки подобряването на състава не може да подсигурява, че днешните бои не съдържат канцерогенни субстанции. Някои изследвания асоциират постоянното боядисване на косата с нараснал риск от лимфома , левкемия или рак на пикочния мехур. Рискът е нараснал и за потребителите, и за извършващите козметичните услуги, тъй като някои от съставките на боята са летливи и елементарно се вдишват. Връзката на боята за коса с раковите болести не е изрично доказана, само че честата експозиция на химикалите се преглежда като рисков фактор.

Повишен риск от алергична реакция
Повечето бои за коса съдържат субстанции, настоящи като алергени. Най-голяма периодичност се следи по повод алергичните реакции към веществото парафенилендиамин (PPD). За наслада, доста от актуалните бои за коса към този момент не съдържат това вещество. Повишен риск от алергична реакция след боядисване на косата се регистрира при хора с екзема, склонни към прояви на контактен дерматит . Затова пробата за алергичност е целесъобразен постоянно преди боядисване на косата.

Свързани публикации.. Оксидант при боядисване – по какъв начин работи 0 Кератиновата терапия за коса не е безобидна 0 Био или растителна багра за коса? 1

Влияние върху фертилността
Някои бои за коса съдържат оловен ацетат, изключително такива, които се ползват на няколко стадия. Някои изследвания сочат, че оловният ацетат може да повлияе отрицателно плодовитостта и при двата пола. Ниските равнища на оловото са безвредни при еднократно използване, само че при ревдовно боядисване на косата и изключително при фризьори, които постоянно ползват процедурата, риск от репродуктивни нарушавания съществува.

Рискове за косата
Не на последно място би трябвало да се отбележат следствията от четото биядусване и за самата коса. Водородният пероксид обезврежда пигментът, който придава естественият цвят на косата, а амонякът прониква чак до кутикулите на космите. С постоянно използване отрицателните последици за косата са неизбежни. Кутикулите последователно се повреждат, забавя се естественото омазняване на косъма, губи се естественият му искра , косата се пресушава доста бързо след душ.

Като рисково за поява на възможни нежелани резултати специалистите показват използването на багра за коса по-често от един път на 2-3 месеца.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР