Това каза пред ФрогНюз народният представител от Продължаваме Промяната -

...
Това каза пред ФрогНюз народният представител от Продължаваме Промяната -
Коментари Харесай

Венко Сабрутев за ФрогНюз: С вето върху бюджета, президентът ще и...

Това сподели пред ФрогНюз националният представител от " Продължаваме Промяната - Демократична България " Венко Сабрутев, който е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

 

Ето и цялото изявление:

Г-н Сабрутев, че в случай че президентът Румен Радев наложи несъгласие върху бюджета на страната за 2024 година, значи потегля на война с хората. Спомняме си обаче, че и последното служебно държавно управление не внесе в Народното събрание повсеместен бюджет за актуалната година. Можем ли да приказваме за рецидив при президента по повод финансовите политики? 

 

Може да приказваме за това, че в условия на тежка икономическа рецесия, при рекордни равнища на инфлацията от близо 17%, президентът - през своя длъжностен кабинет, не внесе държавен бюджет, с което остави хората да би трябвало да се борят без поддръжка от страната. Това се случи в доста тежки времена, в които парите се обезценяват, цените на питателните артикули всеки ден порастват галопиращо. 

Може да кажем още, че президентът - неговият кабинет, внесе държавен бюджет с шестмесечно забавяне. Това е все едно да не отидем на работа през днешния ден, а да си кажем - след шест месеца ще отидем. Годишният бюджет бе вкарат в Народното събрание със забавяне от шест месеца. Тогава президентът стартира да ни приказва през страха. През цялото време плашеха хората със свръхдефицити, с банкрут на страната, със студена зима, с всички други неща, които въздействат на гласоподавателите, тъй че да понижи изборната интензивност по време на изборите.

За какво приказва това - виждаме и от последните дни?

 

Президентът продължава да работи като разединител, а не като обединител, което му е вменено като обвързване от Конституцията. Президентът, вместо да бъде самостоятелна персона, която сплотява нацията, има доста ясни тяснопартийни ползи. Отново през страха, манипулира публичното мнение. 

Около опорката, която президентът популяризира сега - и през свои представители, - за това, че ще се разпродават някакви държавни парцели, президентът би трябвало ясно да отговори - къде в държавния бюджет за 2024 година вижда ликвидация на парцели. 

Държавният бюджет за 2024 година влиза в действие на 1 януари 2024 и завършва на 31 декември 2024 година. В държавния бюджет по закон се одобряват политики, които се отнасят за неговия интервал. Къде за този интервал президентът вижда такова нещо? 

Нека да уточним - разпродаване на земи ще има ли? 

 

Това е подправена вест. Уточняваме изрично, че в държавния бюджет за 2024 година няма заложена политика по продажба на държавни парцели. 

Обсъждали ли сте на равнище парламентарна група на ПП-ДБ дали президентът има право да наложи несъгласие върху държавния бюджет?

 

Първо, в случай че президентът наложи несъгласие върху бюджета, това ще е казус. До момента български президент не е налагал несъгласие върху държавен бюджет.

Второ, по Конституция президентът няма директна власт върху ръководството на страната. Той няма директна власт върху разпределението на финансовия запас на страната. Конституцията разделя управляващите извънредно ясно. Ако той наложи несъгласие, това ще е изнудване на Народното събрание - най-вероятно с искане на спомагателни средства, които той да харчи, или искане на спомагателна власт. 

Кои са най-важните политики, заложени в този бюджет съгласно Вас?

 

Основната философия на бюджета е осъществяване на политики по повишение стандарта на живот в България - приходи, опазване на здравето, обучение. Премахва така наречен политиката на стабилната беднотия. Тази политика дълги години беше изповядвана в България. България беше промотирана като страна, в която има ниска цена на човешкия труд. Този бюджет е още една стъпка за унищожаване на въпросната политика.

Ще работим в посока повдигане на приходите. В бюджета е заложено нарастване на междинната работна заплата с сред 10 и 12%, нарастване на минималната работна заплата с рекордните 20%. За първи път минималната работна заплата се приближава до сериозната цифра 1000 лв. - 933 лв. с нарастването от 20%. Това е мярка, която ще засегне директно 1 млн. души в България.

Допълнително е заложено нарастване на пенсиите с 11%, тъй като нашите родители, баби и дядовци заслужават. Когато лансирахме бюджета за първи път, ГЕРБ излязоха и самият господин Борисов сподели, че той е срещу повдигането на пенсиите. С това действително разгласи война на пенсионерите. Щастливи сме от това, че успяхме да опазим нарастването на пенсиите, тъй че нашите възрастни родственици да могат да живеят по-справедливо. Знаем, че това не е задоволително, че би трябвало още, само че това са опциите към този миг.

Друга основна политика е рекордната финансова стратегия от 10 милиарда лв.. Това е 25% повече от заложеното за настоящата година. Революционното в този бюджет е едномилиардната стратегия - фонд за общински планове. Общините могат да аплайват за ВиК планове, пътища, публични здания, културни институции и така нататък До момента парите за сходен вид вложения се хвърляха на Министерство на регионалното развитие. Министерство на регионалното развитие финансираше планове по непрогледен метод, без да се регистрира за отмереност на вложенията по обособените общини. Ставахме очевидци по какъв начин се строи зала за балет в село с 900 души население. В същото време огромни градове не получаваха пари.

Революционното е, че имаме въпросния фонд с ясно писани планове. Проекти, които са разпределени отмерено по отношение на брой население. Всяка една община е категоризирана и получава финансов предел по отношение на категорията. Общините могат да подават безграничен брой планове, единственото условие е плановете да бъдат реализируеми в границите на годината - т.е. да имат позволение за градеж. Като в допълнение кметовете могат да подават планове за планиране. Ако нямат нужната планова подготвеност и не желаят напълно нов метод, който не съответствува с моментната политика на ръководство на общината, те биха могли да подадат и голям брой планове за планиране. 

Другите две съществени политики, които ще доведат до повишение стандарта на живот в България - над 1 милиарда лв. спомагателни средства за опазване на здравето и почти още толкоз за обучение. Здравната система би трябвало да може да е безусловно финансирана, с цел да може, когато отидем при персоналния доктор, да не чуваме, че направленията са свършили. Образованието е съществена дълготрайна инвестиция на страната. Увеличили сме както средствата за прехрана на децата в учебните заведения, по този начин и средствата за хранене на децата в градините, яслите, учебно заведение. Има и рекордна стратегия за създаване на нови учебни заведения, детски граници и ясли, както и разширенията им, създаване на спортни салони, на плувни басейни, тъй че децата ни да се учат в качествена и здравословна среда и да могат да спортуват, да са здрави. 

Как си обяснявате акцията на вашия сътрудник в болшинството ГЕРБ против този бюджет?

 

Това е класическият метод на ГЕРБ - демонстрират мускули. Виждаме, че в избрани комисии не гласоподават избрани бюджети. На първо гласоподаване в бюджетна комисия и здравна комисия бюджетът на НЗОК не беше признат. Това значи да оставиш здравната система без пари, лекарите, сестрите, санитарите - без пари, лечебните заведения да не могат да си платят тока, да спрат всички системи за поддръжка, в това число и в незабавната грижа за хора, които в този миг са на легло. Това значи доста ужасно нещо.

Сигурни сме, че с метода, който имаме - сядаме на масата за договаряния, бюджетът на НЗОК ще бъде признат в период, т.е. до края на тази година. 

А ще успеем ли да приемем еврото като валута от 1 януари 2025 година?

 

Това е нашата цел, посоката, в която работим. Искрено се надяваме, че ще влезем в този период.

 

Интервю на Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР