Това каза пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология

...
Това каза пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология
Коментари Харесай

Проф. Дичев: Замисълът е да няма управление и реформа, защото сегашното състояние урежда определени кръгове

Това сподели пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет. 

 

По думите му, за да стане правосъдна промяна, би трябвало да има някакво единодушие в Народното събрание, а сега главните две сили са в тежък спор:

 

" След тази тиня, която избликна към връзките на прокуратурата и ГЕРБ и Движение за права и свободи, доста мъчно ще влязат още веднъж в някакви диалози и сделки.... Очевидно е, че животът на този парламент става доста пай. Как си представяме, че ще намерят 2/3 гласове за избиране на членове за попълване на Висш съдебен съвет. Да не приказваме въобще за конституционно болшинство ".  

 

Според проф. Дичев резултатът от стеклите се събития от така наречен гърмеж до колата на основния прокурор и се стигне до цялата война в прокуратурата и обръщането на 180 градуса на някои прокурори - дава съображение да се мисли, че цялата тази серия от събития е била целенасочена:

 

" Скандалът беше по този начин умислен и създаден, за да отидем на избори и да няма дълбока промяна, тъй като настоящето положение на нещата урежда избрани кръгове. Тази версия ми се коства най-вероятна ".

 

Проф. Ивайло Дичев изрече скептицизъм, че нещо ще се случи по отношение на настояването за предварително освобождение на Гешев:

" Мисля, че ще увиснем на едни безкрайни процедури - искане, контраискане.... Той не е упрекнат за това, което е правил през годините, че стопира едни каузи целеустремено, а подхваща други без нужда, с което ликвидира самата концепция за правораздаване, което би трябвало да е сляпо и независимо ".

 

Невъзможност за съставяне на държавно управление предвижда той, само че позволи:

" Надявам се ГЕРБ въпреки всичко да поддържа втория мандат. За трети мандат даже не мислим, тъй като, в случай че следваме логиката на президента, той отново ще го даде на Българска социалистическа партия, което значи неуспех ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР