Това избра обединената опозиция в УнгарияПетер Марки-Зай е консерватор, баща

...
Това избра обединената опозиция в УнгарияПетер Марки-Зай е консерватор, баща
Коментари Харесай

Аутсайдер ще се изправи срещу Орбан

Това избра обединената съпротива в Унгария
Петер Марки-Зай е реакционер, татко на 7 деца

Цели обединяване на целия политически набор

Смятаният за новобранец Петер Марки-Зай завоюва първичните избори на обединената съпротива в Унгария и ще е претендентът на шест партии, който ще се изправи против премиера Виктор Орбан на парламентарните избори идната пролет, съобщи Ройтерс.

Марки-Зай надделя в борбата Клара Добрев (чийто татко е българин), считана за любимец. За триумфа му значително оказа помощ поддръжката на кмета на Будапеща (от опозицията) Гергей Карачон, който се отдръпна от конкуренцията за конкурент на Орбан и поддържа Марки-Зай.

По неокончателни данни той е получил към 60% от гласовете против 40% за Добрев. Тя побърза още късно в неделя, след края на гласуването, да признае успеха му и да го поддържа.

Победата ми е “революция на елементарните хора”, съобщи Марки-Зай и моли за гласовете на поддържниците на всички опозиционни партии на вота следващата година. “Виктор Орбан не би трябвало да се опасява от мен, а от всички вас”, сподели той пред свои последователи в Будапеща.

49-годишният Марки-Зай е католик, татко на седем деца. Той закостенял (и доближаващ се до Орбан по тематики като миграцията), само че мощно проевропейски претендент, който поддържа присъединението на Унгария към еврозоната и дава обещание справяне с корупцията и срутва на демокрацията, записано по време на ръководството на Орбан.

Кмет е на градчето Ходмезьовашархей след изборите през 2018 година, когато опозицията се сплоти към него като претендент на предварителни локални избори и той завоюва. За идните избори счита, че ще може да сплоти гласоподаватели от целия политически набор, в това число и недоволни от партията “Фидес” на Орбан.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР