Това е въпрос стар, колкото света - бременна ли съм? През

...
Това е въпрос стар, колкото света - бременна ли съм?
През
Коментари Харесай

По следите на тестовете за бременност

Това е въпрос остарял, колкото света - бременна ли съм?

През вековете хората са имали много компликации да отговорят на този въпрос с задоволителна сигурност, въпреки че някои примитивни проби за бременност се оказват с избрана научна стойност.

Древен Египет

Един от най-старите известни способи за установяване на бременността идва от древноегипетски документи, които датират от 1350 година пр.н.е. Папирусът твърди, че дамата би трябвало да уринира върху пшеница или ечемик. Ако пшеницата поникне това значи, че се чака момиче; в случай че това стане с ечемика значи дамата чака момче. Ако растенията не прорастат значи тя не е бременна.

Интересно е, че през 60-те години на предишния век учените тествали този способ и открили, че той не е напълно неправилен. По-високото равнище на естроген в женската урина може да подтиква растежа на семената, въпреки че няма никаква опция по този метод да се предскаже пола на бебето.

Средните епохи

И през Средновековието женската урина била употребена постоянно, с цел да се разбере дали тя е бременна. Хората вярвали, че в случай че сложена в стъкленица урина игра ръждяса и почернее или почервенее, това значи, че дамата най-вероятно е бременна. Друг известен тест включвал смесването на вино и урина и наблюдаването на последвалите промени. Тъй като алкохолът може да реагира на протеините в урината, този тест би могъл да е прецизен стига да се следи от някой, който е наясно с измененията в цвета на субстанцията.

Първата половина на 20 век

До 1920 година на процедура нямало никакъв прогрес в региона на тестванията за бременност и дамите продължавали да разчитат на псевдо способи и остарели поверия. През 20-те години обаче учените съумели да разпознават хормон с името hCG, който се открива единствено в бременните дами. Това означавало, че за пръв път била открита една-единствена съставна част, която би могла да даде прецизен отговор.

За да открият съществуването на hCG учените инжектирали женска урина в млади женски мишки, жаби или зайци. Ако животното се разгони, това значи, че в него има hcG и надлежно дамата е бременна. Тестът станал прочут с името Ашхайм-Зондек или A-Z тест и бил меродавен в 98 % от случаите. През 40-те години хиляди африкански жаби били импортирани в Съединените щати точно за задачите на теста. Някои от тях обаче съумели да избягат и защото били носители на бактерията Batrachochytrium dendrobatidis заразили и довели до заличаване огромни елементи от локалната жабешка популация.

70-те години на 20 век

Когато половата гражданска война настъпила, учените към този момент били подготвени. Те разполагали с подготвени решения, които надалеч по-лесно можели да открият бременността. През 1976 година компанията Warner-Chilcott пуснала първият тест за бременност в домашни условия. Срещу 10 $ дамите можели да се снабдят с цялостен комплект от нужните аксесоари за теста и след два часа да имат отговора. При вярно потребление, този тест имал 97 % акуратност при позитивните резултати и 80 % акуратност при негативните.

90-те години и през днешния ден

С усъвършенстването на методите за разкриване на бременност учените открили, че ензимните знаци могат сполучливо да заместят радиоактивните етикети от 70-те години. Модерните проби дават отговор единствено след няколко секунди и още веднъж разчитат на съществуването на hCG в женската урина, само че този път точността е до 99 %.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР