Това е терористична групировка, а не структура за държавно управление,

...
Това е терористична групировка, а не структура за държавно управление,
Коментари Харесай

Афганистан: Мрачно бъдеще за жените


" Това е терористична формация, а не конструкция за държавно ръководство ", споделя афганистански политолог за талибаните. Как наподобява Афганистан повече от година откакто екстремистите взеха властта?

Талибаните започнаха с това, че не разрешиха на дамите да следват в университетите и да работят за неправителствени организации. Логично в този момент на дневен ред излизат и нови репресии против дамите. Една от тези афганистански дами - Адела (името ѝ е променено), е учителка и допреди седмица преподавала в едно частно образователно заведение в Кабул.

Днес Адела е принудена да се затвори сред четирите стени на дома си. В изявление за Дъждовни води тя напомня, че. Но ситуацията последователно се влошавало, тъй като в обособени афганистанскси провинции това позволение към този момент важи единствено за избрани дни - в сряда и в четвъртък. А водачите на таксита са задължени по принцип да не возят никакви дами.
Редакцията предлага
А талибанското управление отхвърля да дискутира каквато и да било рецензия по въпроса, идваща от чужбина. Талибаните настояват, че благочестиво ползват разпоредбите на исляма, в това време обаче

" Това е терористична формация, а не конструкция за държавно ръководство "

Талибаните вероятно добре знаят, че с ограничаващите ограничения против дамите те пречат или най-малко забавят икономическото развиване на страната си. И явно са подготвени да поемат този риск. " Просто тъй като това е терористична формация, а не конструкция за държавно ръководство, която се интересува от добруването на популацията, "  обяснява пред Дъждовни води теологът Мохамед Мохак от университета в Кайро. Според него, без да се интересуват от помиряване и от благосъстоянието на страната.

Афганистанският политолог Асадула Надийм, който преди време е преподавал в университет в Кабул, а през днешния ден живее в заточение, обръща внимание на една специфичност в талибанското пояснение на ислямските закони. Според него измежду талибаните са наложили пущунските племенни обичаи и традиции, което води до несъгласия с преобладаващите другояче тълкувания на исляма. " Талибаните следват една назадничава, примитивна и екстремистка идеология, която в множеството случаи не съответствува с ислямските полезности, "  обяснява Надийм. Според него талибаните одобряват.

Талибаните имат съществени проблеми и с " Ислямска страна "

И като че ли всичко това не е задоволително, талибаните се борят за въздействие и с афганистанското крило на, което се пробва да построи свое емирство на територията на. Терористите неведнъж нападат здания и молитвени домове на локалното шиитско малцинство, тъй като считат шиитите за " неверници ". След като взеха властта, талибаните прекратиха войната против " неверниците ", само че това не е по усета на мнозина техни фанатизирани последователи, които в следствие минават към ИД, споделя Надийм.

Афганистанките към този момент нямат достъп нито до приблизително, нито до висше обучение. Повечето специалности също към този момент не могат да се практикуват от дами.

Ето за какво талибанското управление вкарва крайни ограничения, обосновани сякаш с Шериата, с вярата да си върне доверието на фанатиците.  твърди политологът. Той изяснява, че на територията на Афганистан работи освен локалното отклонение на ИД, само че и други терористични групи. Да не приказваме, че на обособени места против талибаните към момента се бият и представители на по този начин наречения " Национален съвет за опозиция ". И в случай че талибаните изгубят част от въоръжените си бойци за сметка на терористите от ИД, техните проблеми ще се задълбочат.

Мохамед Мохак прибавя, че афганистанският клон на така наречен " Ислямска страна " следва освен повелите на джихада, само че и някои напълно на практика цели. Терористите в действителност завиждат на талибаните, които се добраха до ужасно доста пари и дами, откакто взеха властта., разяснява теологът от Кайро.

Недоволство и от обичайно лоялните на режима

Напоследък обаче даже в самия Афганистан измежду досегашни последователи на талибаните се надигат рецензии против решението девойките и дамите да бъдат извадени от просветителната система и от професионалния живот. Един от критиците е Наджибула Джаме, който неотдавна напусна поста си в един кабулски университет.

Жените в Афганистан стачкуват против възбраните за обучение, макар че множеството биват задържани след демонстрации като тази.

споделя той. Според него талибаните би трябвало колкото е допустимо по-бързо да отворят още веднъж университетите и учебните заведения за дами.

Само за броени дни в символ на митинг от постовете си се отдръпнаха няколко академични преподаватели. В ефирен ефир доцент Исмаил Машал даже раздра университетската си тапия. На стачка излязоха и студенти от Политехническия университет в Кабул – най-голямото висше инженерно учебно заведение в страната. За да предотвратят по-нататъшните митинги, талибаните затвориха няколко университета и усилиха военното наличие по улиците.

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР