Това е Соня, тя е на 6 години и един

...
Това е Соня, тя е на 6 години и един
Коментари Харесай

От разходката с Клайстерс до върха в тениса - как София Кенин сбъдна мечтата си

" Това е Соня, тя е на 6 години и един ден ще бъде доста добра тенисистка ".

Това са думи на някогашната №1 Ким Клайстерс през 2004 година по адрес на едно 6-годишно момиче, което среща с Анди Родик на кортовете в Южна Флорида. Днес 6-годишното момиче е съвсем на 22 и към този момент има купа от Големия шлем - София Кенин. В неделя заран младата американка надделя Гарбине Мугуруса на финала на Australian Open.

" Току що моята фантазия се сбъдна, тъй че не мога да опиша какво усещам. Затова не спирайте да мечтаете и да се борите за фантазиите си ", сподели Кенин незабавно след края на финала с Мугуруса.

По пътя към първата си купа от Големия шлем американката в профил другата вяра на Щатите Кори Гоф, както и международната №1 Ашли Барти. Заради шума към Гоф (15 г.) и Серена Уилямс, Кенин остана в сянка, а това ѝ разреши да направи доста мощен шампионат.
Началото - от Москва до Съединени американски щати

София Ана Кенин, или както тя сама се назовава Соня, е родена в Москва в края на 1998 година, само че прекарва в Русия няколко месеца. Бащата и майката на Кенин Александър и Лена се местят в Съединени американски щати при започване на 1999 година Семейството е в Ню Йорк още преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, само че се връща в Москва преди раждането на щерка си, с цел да може да получи помощ от родственици.

View this post on InstagramSince a little kid I was dreaming of this, looking forward for tomorrow`s final! Can`t wait to see you on the tour @clijsterskim
A post shared by Sofia Kenin (@sofia.kenin) on Jan 31, 2020 at 3:53am PST

Ситуацията в страната и ниските приходи, които са имали семейство Кенин по това време обаче ги карат да заминат назад за Съединени американски щати. А там процъфтява и геният на София Кенин, открита още на 5 години.

" Играя тенис, тъй като желая да съм първенец и да бъда №1 в света ", изяснява в първото си изявление 5-годишната начинаеща тенисистка.

Тя стартира да се занимава с тенис поради своя татко, който е играл, само че начален подтик на кариерата ѝ дава именитият американски треньор Рик Мачи, който я взима в академията си във Флорида.

" В първия миг, когато я видях бях слисан. Способността ѝ да взима топката толкоз рано, откакто отскочи от корта, откакто е на едвам 5 години е невероятна. Дотогава бях виждал единствено едно момиче да го направи на тази възраст - Мартина Хингис ", споделя Мачи, който дава път в тениса на сестрите Винъс и Серена Уилямс.

По-късно тя минава и през академията на Ник Болетиери, само че най-голямо върху кариерата на Кенин има нейният татко. И до през днешния ден Александър Кенин продължава да бъде главен треньор на новата американска звезда и да пътува с нея по шампионати.
Българската връзка

В триумфите на Кенин има и българска връзка, откакто американката е част от организацията Top Five Management. Изпълнителен шеф в нея е Стефан Гюров, който даже беше в ложата на Кенин по време на финалния мач в Мелбърн.

Многократно по време на срещата камерите демонстрираха българския управител до бащата на Кенин.



Гюров работи още с Елина Свитолина, която завоюва финалите на WTA през 2018 година Всички чакаха от украинката да стигне и до купа от Шлема, само че друга от клиентките на българския сътрудник първа го прави.

" Трябва да се фокусираш над един или два гения на година и по-късно да отделяш цялото си време за развиването им. Има доста нерационални решения в тази материя ", сподели Гюров по време на шампионата " София оупън " през 2019 година

Щастливото място Австралия

Австралия е щастливо място за младата американска тенисистка, освен поради Australian Open. Именно в Австралия тя печели първата купа в кариерата си, която пристигна преди тъкмо година.

През януари 2019 година Кенин победи с купата на шампионата Hobart International, където надделя Анна Каролина Шмидлова с 6:3, 6:0. Последва изгубен край в Мексико, след което Кенин се поздрави с трофеи в Майорка (трева) и Гуанджоу (хард) до края на годината.

 От разходката с Клайстерс до върха в тениса - по какъв начин София Кенин сбъдна фантазията си
© Associated Press

Сезон 2020 също стартира доста сполучливо за нея. След купата в Мелбърн тя се изкачва до №7 в международната класация и се трансформира в новото лице на американския тенис.

" Аз съм наясно, че се намирам едвам при започване на моята кариера и ми следва дълъг път. Моето семейство е доста близо до мен, тъй че ние обсъждаме всичко, непрекъснато сме дружно и ще продължим да работим, както до момента. Познавам татко ми и знам, че той няма да ми разреши да се отпусна ", сподели след финала шампионката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР