Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: Неостаряващият музикален гений Джими Пейдж навършва 78 години

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

Започва процесът против Жана Д`Арк

Жана д`Арк е селско момиче, родено в смутни за Франция времена, началото на 100 годишната война. Търси спасението в религията, в тези тежки времена.

По време на ръководството на Шарл VII, Франция изпада в сериозно състояние – цялата северна част е окупирана от англичаните, а френската войска е толкоз отслабнала, че се слага въпроса за независимостта на страната. Жителите на родното село на Жана д’Арк – Домрем остават правилни на краля и селото два пъти бива разрушавано от последователите на бургундския херцог, който е на страната на англичаните.

Легендата споделя, че точно тогава, Жана чува гласовете на архангел Михаил и св. Екатерина и св. Маргарита, които я приканват да отбрани Франция. Младото момиче взема решение, че нейното предопределение е да избави страната си. След голям брой трудности, Жана д’Арк съумява да се срещне с Шарл VII и да си издейства боен отряд, с който съумява да смъкна британската блокада на град Орлеан.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня са обсадени и викат Жана д’Арк за помощ. Пристигайки на мястото, на 23 май 1430 година Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните. Процесът против нея стартира на 9 януари 1431 година. Църковният съд в Руан упреква Жана д`Арк, която по това време е единствено на 19 години, в разкол.

Ексекутирана е няколко месеца по-късно - на 30 май. Жана е изгорена на клада на площада на остарелия пазар. Когато пламъците я обземат, тя моли за кръст, който да държат пред нея, и на няколко пъти проплаква: „ Исусе! “ Много от присъстващите плачат. След като умира, англичаните демонстрират обгорялото тяло, с цел да не се основава легендата, че е съумяла да избяга. След това го изгарят до изпепеляване, с цел да предотвратят събирането на реликви, а праха разпръскват в Сена.



За пръв път е употребен недопечен пеницилин като лекарство

Това става през 1929 година в Лондон. Пеницилинът е открит единствено година по-рано от Александър Флеминг. В едно петъчно утро, шотландският академик вижда към мухъла, който замърсява една от купичките му със стафилококи, „ ореол “. В него липсват каквито и да е било бактерии. Той заключава, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния напредък и разтваря клетките на бактерията. Отглежда чиста просвета и открива, че това е пеницилиновия плесен, в този момент прочут като Penicillium notatum. Флеминг измисля термина „ пеницилин “, с цел да опише филтрата на „ бульонната “ просвета на пеницилиновия плесен.

Разработката на пеницилина за приложимост като лекарство се приписва на лауреатите на Нобелова премия за медицина Хауърд Флори и Ърнст Чейн.

На 9 януари 1936 година са родени актрисата Кина Мутафова и артистът Явор Милушев .

На този ден през 1944 година е роден и китаристът Джими Пейдж . Той е създател и константен член на групата Лед Запелин. Фенове и критици го считат за един от най-влиятелните рок китаристи на всички времена.

Джими стартира да се учи да свири на китара, когато е на 12. На 14 години се явява на прослушване за гении на ITV. Свири с разнообразни банди и с китаристи като Джеф Бек и Ерик Клептън. Първият му професионален план е " Diamonds ", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 година

Прави доста записи с разнообразни реализатори. Изчислено е, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия сред 1963 и 1966 година През 1965 година е поканен от The Yardbirds да замести Ерик Клептън. Пейдж отхвърля предлагането. След няколко седмици обаче отново получава предложение от групата и стартират да работят дружно. В бандата има проблеми, настъпват и доста промени в състава ѝ, само че Пейдж е решен да продължи работата с групата с нов състав. По-късно в действителност The New Yardbirds се трансформират в Led Zeppelin. Джими Пейдж е продуцент, композитор и китарист в бандата и е главната движеща мощ за съществуването ѝ, дружно с великия Робърт Плант. Умението на Пейдж да употребява разнообразни типове китари при записите на песните на групата, постановат Led Zeppelin като стандарт в рок музиката с над 300 милиона продадени албума в целия свят. Включени са в Залата на славата на рокендрола.

Днес Джими Пейдж навършва 78 години. Легендата на рока обаче не се е отказала от музиката. Наскоро, в свое изявление, той показа, че пандемията го е предиздвикала още веднъж да грабне китарата и даже да се замисли за завръщане на сцената.



Рожден ден през днешния ден отбелязва също херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън ,



както и канадската актриса с български корен Нина Добрев .

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР