Това е профилната снимка в публичния профил на Роман Василев

...
Това е профилната снимка в публичния профил на Роман Василев
Коментари Харесай

Скандалният бивш прокурор Роман Василев е гласен за шеф на затворите


Това е профилната фотография в обществения профил на Роман Василев във Facebook

Бившият прокурор Роман Василев е любимец за началник на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", която управлява пандизите, научи Mediapool от свои източници в Министерството на правораздаването и системата на пандизите. Официалният коментар на правосъдното министерство е, че все още няма стартирала процедура за назначение на титулярен основен шеф на пандизите.

Институцията остави без отговор директния въпрос дали Роман Василев е любимец за позицията.

По неофициална информация някогашният прокурор се употребява главно с поддръжката на основния прокурор Сотир Цацаров. Правосъдният министър Цецка Цачева е срещу този избор, само че неофициалната информация е, че няма по какъв начин да откаже. Докато беше заместник-градски прокурор на София Роман Василев бе в положителни връзки с Бойко Борисов и Движение за права и свободи, имаше и депозит от 286.5 хиляди евро в КТБ и съумя да избави с цесия огромна част от тези пари.

Служителите на пандизите обмислят започването на огромни митинги, в случай че изборът на Роман Василев се реализира. Бившият прокурор е написал в профила си във Facebook, че сега е чиновник по сигурността в " Газпром ".

Докато беше заместник-градски прокурор на София се забърка в тежки кавги. Най-шумният от тях бе акцията по ареста на някогашния министър Николай Цонев във Военномедицинската академия, която бе ръководена от прокурор Василев. Николай Цонев бе принуден от Василев да коленичи на пода, до момента в който тежковъоръжени служители на реда бяха насочили оръжията си към невъоръжената цел на ареста.

" Г-н Цонев, упрекнат сте в закононарушение корупционно... Тъй като сте безспорен нарушител, сътрудници, като за всеки нарушител, долу на земята! ", сподели прокурор Василев на Николай Цонев. После прокурорът се размина единствено с неодобрение за скандалната акция.

Роман Василев напусна прокуратурата тъкмо една седмица преди КТБ да затвори порти. Едно от вероятните пояснение бе абсурдът сред Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Към 2014 година Роман Василев се спрягаше за непосредствен до Цветан Василев. Въпреки това основният прокурор Сотир Цацаров по този начин и не предприе остри дейности против него, а го остави да си тръгне безнаказано. А учредения за санкции не липсваха.

През 2013 година Цацаров призна, че е бил " измамен " от тогавашния зам.-градски прокурор на София, с цел да позволи противозаконни специфични разследващи средства по делото " Цонев, Сантиров, Попов ". Подвеждането се случи, до момента в който Цацаров бе началник на окръжния съд в Пловдив. По-късно като основен прокурор Цацаров елементарни на Роман Василев и го пусна да си тръгне от системата безнаказано.

Пет години по-късно основният прокурор Сотир Цацаров сподели топло отношение към гафовете на Василев. Той отбрани някогашния си зависещ от рецензиите на шефа на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков, който напомни случая с противозаконните СРС. Рашков назова Роман Василев " срам за прокуратурата " в ефира на бТВ.

Повод за това изявление беше лъжата на Василев, че не е направил нарушавания на процедурите за подслушване по скандалното корупционно дело " Цонев, Сантиров, Попов ".

" Моите почетения към Бойко Рашков, не мисля, че е доста правилно някой да бъде именуван " срам за прокуратурата ". От тази система Рашков е излязъл, в тази система той най-вероятно ще се върне, в случай че не откри политическа реализация, но дано да не си даваме кой какъв е и кой бил срам за прокуратурата ", отговори Цацаров.

" Дали същият човек (Роман Василев-б.р.) ме е подвел или не ме е подвел, е въпрос на правосъдно решение, правосъден акт и преценка ", сподели основният прокурор.

Една от знаковите реплики за характера на Роман Василев изтече от записите в къщата на Бойко Борисов в Банкя. В тях участваха Борисов, тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов и някогашният аграрни министър Мирослав Найденов. В този диалог Николай Кокинов признава, че в системата му се носи името като човек на Бойко Борисов дружно с Роман Василев. Градският прокурор се оплаква от идването на Цацаров на власт в държавното обвиняване.

Борисов пита Кокинов: Роман... каква му е функционалността в този момент? Кокинов му отговори: Каква да му е... Като мене се гърчи като червей.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР