Това е похвална амбиция, дали ще се изпълни зависи от

...
Това е похвална амбиция, дали ще се изпълни зависи от
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян за влизането в еврозоната и рискът от вдигането на цените у нас

Това е похвална упоритост, дали ще се извърши зависи от това какво ще създадем. Еврото или лв. са единствено измерители на нашия стопански триумф и крах “, разяснява банкерът Левон Хампарцумян, който е ръководител на Българския конгрес на бизнес водачите, в ефира на бТВ.

През седмицата служебното държавно управление дружно с Българска народна банка препотвърди курса към въвеждане на еврото в България на 1 януари 2024 година без временен интервал. Конкретната дата бе записана публично за първи път в документ на министерството на финансите.

„ Колкото по-добре се развива стопанската система и имаме доверието на нашите сътрудници и сътрудници в еврозоната, толкоз по-лесно и бързо ще стане “, уточни Левон Хампарцумян. По думите му на равнище физически лица и компании ние сме приели основна част на това да бъдем в еврозоната.

„ Когато се одобри еврото ще има положителни резултати – ще се понижат транзакционните разноски на фирмите, няма да се превалутират неща, това са разноски, които тежат “, означи банкерът.

„ Най-опасно е да не изпаднем в обстановка като Шенген, когато техническите критерии са изпълнени, само че политическите и репутационните ни пречат да влезем вътре “, уточни Левон Хампарцумян. Според него по същия метод присъединението към еврото е стопански, само че и политически развой.

„ Преходният интервал за присъединение е там, където валутите са с плаващи курсове. Нашата е закрепена от 20 и няколко години, ние сега сме в преходния интервал “, изясни още банкерът.

„ Част от нещата на българския пазар към този момент са в евро – жилища, от време на време коли, други капиталови артикули също. По някакъв метод към този момент сме привикнали с прехода евро – лев, в прилежащи страни до нас си харчим умерено евро “, сподели той.

Според Левон Хампарцумян рискът да се вдигнат цените е най-малък, защото значително, в случай че някой посегне на цените, съперниците ще реагират. „ Един бърз преход би оказал помощ за се минимизират такива резултати, тъй като хората просто могат да откажат да купуват стока или услуга, която някой е направил доста скъпа “, счита банкерът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР