Това е най-тежката хуманитарна катастрофа на съвремието: 20 милиона души

...
Това е най-тежката хуманитарна катастрофа на съвремието: 20 милиона души
Коментари Харесай

Там на всеки десет минути умира дете

Това е най-тежката филантропична злополука на съвремието: 20 милиона души в Йемен гладуват, 7 милиона от тях са деца. В тази страна, раздирана към този момент години от кървава война, на всеки 10 минути умира по едно дете, показва Дойче веле.

" Толкова доста деца са на прага на гибелта. Животът им виси на косъм ", споделя с мъка говорителката на УНИЦЕФ Ниня Шарбоно. И в действителност, числата са потресаващи: на всеки 10 минути умира по едно дете - от апетит, от инфекции, от заболявания, които по принцип нямат съдбовен край. И това не е всичко: съвсем 1,5 милиона йеменски деца са прокудени от родните си места, над 2 милиона не посещават учебно заведение, от ден на ден малолетни девойки биват принудително омъжвани, а невръстни момчета биват принуждавани да се бият с оръжие в ръка.

Милиони гладуват

Вече 20 милиона души в Йемен изпитват съществени усложнения да се доставят с най-необходимите хранителни артикули, заяви в този момент и Организация на обединените нации. А това значи, че гладуват цели две трети от популацията на страната. Около 250 000 от тях влизат в най-тежката 5-а категория, заяви координаторът на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Марк Лоукок. По неговите думи, през идната година ще бъдат нужни 4 милиарда $ за облекчение на рецесията с глада.

Големи дарения дава обещание Саудитска Арабия, която, наред с Иран, разпали тази чудовищна война, продължаваща към този момент над четири години. " Ние благодарим на всички донори ", съобщи в тази връзка Марк Лоукок, без да разяснява ролята на Саудитска Арабия в йеменската война.

Най-тежката филантропична рецесия в света

По данни на Световната здравна организация, от експлоадирането на войната до момента в Йемен са били убити 10 000 души. Над 60 000 са ранените, а минимум 2 милиона са били прокудени. Наблюдатели приказват за най-тежката филантропична рецесия на съвремието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР