Това е най-стабилната коалиция и политически успех, че има такъв

...
Това е най-стабилната коалиция и политически успех, че има такъв
Коментари Харесай

Дянков: Това е най-стабилната коалиция

Това е най-стабилната коалиция и политически триумф, че има подобен кабинет и през идващите седмици ще стартира да работи, съобщи някогашният финансов министър Симеон Дянков във връзка със съставянето на кабинет от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.


Той акцентира, че за самите партии е мъчно сформирането на тази ръководеща коалиция, тъй като вътре в тях има огромно неодобрение, изключително на фона на идните локални избори.

Според него има доста сили, които не желаят да стане постоянен кабинет. Някой желае да сплаши политиците с настояванията за имунитет след толкоз години, само че това е още една причина, с цел да има държавно управление, добави той пред бТВ.

Дянков уточни, че има политически сили, които не желаят Шенген и Еврозоната. Това са „ Възраждане “ и частично Българска социалистическа партия. Извън тези групи в България има обичайно представители на бизнеса, които не харесват Шенген и Еврозоната, тъй като не могат да вършат пари в естествени и транспарантни условия, сподели още Дянков.

За него акад. Николай Денков и Мария Габриел са доста успешен тандем.

„ Акад. Денков е пореден и тома доста ще помогне на държавното управление. Но основната фигура в идващите месеци не е в Министерски съвет, а в Народното събрание. Това е Христо Иванов “, сподели Дянков.

Според него Христо Иванов и хората в неговата „ Демократична България “ имат експертизата по двете съществени тематики – Шенген и Еврозоната: „ Основната работа ще е в Народното събрание, а не в държавното управление “.

Самият Дянков предвижда, че новото държавно управление може да издържи в границите на една година. При добра работа влизането в Шенген може да стане факт през октомври или ноември, само че при започване на идната година ще стартира да буксува поради невъзможността да приемем единната европейска валута. Бившият финансов министър означи със страдание, че това няма да стане, само че такива са обективните фактори.

„ Не считам, че е допустимо България да се вмести в 3% недостиг. За Еврозоната надали ще стане при такава висока инфлация. Това може да стане и препъникамък през идната година “, сподели Дянков и опроверга изказванията на някои политици, че е допустимо приемането на еврото с недостиг над 3%.

Според него не е огромен проблем, че се удължава бюджета, тъй като има задоволително пари най-малко до септември и октомври, само че тогава към този момент би трябвало да има постоянен бюджет. Дянков предложи на Асен Василев да не прави както в предходния кабинет: Във финансовото министерство има доста хора, които знаят по какъв начин се прави бюджет и финансова политика. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР