Това е може би единственият и последен шанс за спасяване

...
Това е може би единственият и последен шанс за спасяване
Коментари Харесай

Външният министър на Македония предупреди - последен шанс

Това е може би единственият и финален късмет за избавяне на връзките сред Северна Македония и България, тъй като в бъдеще освен държавното управление, само че и цялото общество ще има все по-малко политическа сила да се посвети на въпрос, който изразходва и политическа сила, само че несъмнено, изразходва и жителите в тези непрекъснати цикли на вяра и отчаяние. Това съобщи през днешния ден външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

„ Не можем да имаме подобен метод, при който държавните управления ще бъдат тематични, ще се занимават единствено с един въпрос и една вяра. Ще би трябвало да се фокусираме вътре, да продължим вътре с промените, с европеизацията на страната, само че няма да има сила да продължим, както беше до момента. И ние споделяме това на България, че в този момент има прозорец от благоприятни условия и може би финален късмет да спасим това, което изградихме през предходните месеци и да стартираме нова глава от позитивни връзки сред нашите страни, само че и Европейски Съюз, би трябвало да каже какво следва “, акцентира Османи.

Той уточни, че връзката с България продължава, само че и с френското председателство, което ръководи и координира процеса през тези шест месеца. Османи се надява, че през идващите седмици ще има опция за съответен разговор и съответни стъпки. Според Османи Скопие е направил всичко, което е могло, даже и това, което не.

„ Мисля, че е задоволително към този момент. До юни, само че с цел да не сме обвързани с месеци, до лятото мисля, че би трябвало да продължим с оптимални старания, с цел да успеем. Мисля, че е значимо опозицията да разбере момента. Нека продължим градивно до привършване на тази опция и по-късно да излезем намерено и пред жителите, намерено и пред Европейски Съюз, намерено и пред Република България, че не можем повече да тормозим жителите и да ги излагаме на подобен развой на цикличност от упования и разочарования. При това, изпълнявайки всички условия. Трябва да имаме изясненост, не може повече да е по този начин “, акцентира Османи.

Министърът счита, че изключително през последните месеци сме се доближили доста до позициите, което ще бъде исторически пропуск, в случай че не успеем, тъй като, както сподели, в никакъв случай няма да сме в по-добра позиция да преодолеем тези разлики.

Той акцентира още, че договорът за добросъседство с България не би трябвало да бъде поставян под въпрос от никого. България, сподели той, „ постоянно ще бъде наш комшия, съдружник в НАТО и постоянно ще е значимо да имаме добросъседски връзки с тях ”.

Относно присъединяване на Съединени американски щати в връзките с България, Османи сподели, че Съединени американски щати в действителност са мощно заинтригувани този развой да успее и европейското консолидиране на района да продължи, само че няма съответен развой, в който Съединени американски щати да са медиатор в връзките сред двете страни. Тези връзки, споделя Османи, се реализират на двустранна основа.

Той добави, че се надява втората междуправителствена конференция с България да се организира в края на май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР