Това е любимата ми категория, споделяла съм го и преди.

...
Това е любимата ми категория, споделяла съм го и преди.
Коментари Харесай

Номинациите „Оскар 2016 за костюми

Това е обичаната ми категория, споделяла съм го и преди. Зад костюмите в киното стоят часове на търпеливо търсене из книги и архиви, подробни проучвания на историята и модата на дадена ера, ровене из антикварни магазини и пазари за всяко уместно късче плат и аксесоар и, най-после, основаване на всеки персонаж посредством неговите облекла – един език, който, без да осъзнаваме, въздейства извънредно мощно. При това, за разлика от всеки различен участник в екипа, художникът по костюмите няма право да остави своя отпечатък в работата си – той просто би трябвало да следва замисъла на кино лентата и режисьора.Тази година номинираните в категорията са ветерани с доста награди зад тила си, показани със селекция от филми, които варират от изцяло измислени футуристични истории („ Лудият Макс “, „ Пепеляшка “) до разкази за изцяло действителни хора и столетия („ Момичето от Дания “, „ Завръщането “). Напълно разнообразни са и методите на номинираните към работата им. Докато Санди Пауъл (моята любимка в категорията) работи главно с актьорите – показателно тя е номинирана за два кино лентата с Кейт Бланшет („ Пепеляшка “ и „ Каръл “), то Жаклин Уест („ Завръщането “) е постоянно в тясна връзка с режисьора, а Пако Делгадо („ Момичето от Дания “) разчита на в детайли проучване на епохата и модата от съответното време. Резултатите във всеки случай са забележителни.

Ето и детайлности за процеса към основаването на костюмите за всеки от номинираните филми:

„ Каръл “ – Санди Пауъл



В декемврийския брой на американския „ Вог “ има публикация за костюмите в „ Каръл “ и изявление с дизайнерката им Санди Пауъл и режисьора Тод Хайнс, взето по време на нюйоркската седмица на модата, където двамата са на първия ред в публиката. Точно по този начин – имаме работа с необичаен случай на режисьор, мощно изкушен от модата, който е имал напълно ясна визия какво желае като костюми още до момента в който е работил върху плана за кино лентата. Санди Пауъл е получила от него самобитни пана или така наречен moodboards, в които Тод Хайнс е отбелязал тъкмо цветовете и комбинациите, които си показва за костюмите в дадена сцена.

От там насетне Санди е работила основно с актьорите. Кейт Бланшет е нейна любимка – двете имат три кино лентата дружно. Гардеробът й в „ Каръл “ безусловно тъкмо повтаря определените от Тод цветове, само че са добавени аксесоари в ярки цветове за по-голям резултат. Гардеробът на Руни Мара еволюира дружно с героинята й – в последните подиуми на кино лентата тя е облечена доста сходно на Каръл, алегорично приела своята нова идентичност.

„ Пепеляшка “ – Санди Пауъл



Историята в познатата приказка не е разположена в избрана ера и това е дало опция на Санди да вложи в костюмите цялото си въображение. Резултатите са страхотни!

Прословутата синя бална рокля на Пепеляшка е въодушевена от най-известния портрет на австрийскaта империатрица Сиси. Дори прическата на Пепеляшка е сходна. Роклята наподобява синя, само че в действителност е композиция от доста цветове, в това число зелено и даже лилаво, с цел да има този необикновен резултат, когато Пепеляшка се движи и танцува.



Най-забележителни са костюмите на злата мащеха – Кейт Бланшет. Мащехата във кино лентата не е просто зла, тя е по собствен метод очарователна и по едно и също време подла. Санди Пауъл се е вдъхновявала за костюмите й от великите звезди на киното през 40-те години като Марлене Дитрих и Джоан Крофорд. Двете дъщери по думите на дизайнерката просто е трябвало да са най-кичозно облечените дами на света. А блестящата бяла рокля на кръстницата свети напълно безусловно – в нея са вградени 400 дребни LED светлинки.

„ Завръщането “ – Жаклин Уест



Любопитен факт е, че когато от режисьорът Иняриту се обадил на Жаклин да я предложения да се причисли към екипа, тя към този момент знаела с детайлности историята на Хю Глас. Това е единствено едната причина Жаклин Уест да одобри предизвикването. Другата е просто необикновената задача – да се демонстрират остарели и мръсни облекла в киното е едно от най-трудните неща. За Леонардо ди Каприо са направени към 30 разновидността на костюма му в разнообразни етапи на остаряване и замърсяване.

Естествено, няма по какъв начин облеклата да се цапат с същинска тиня и кръв, а е основано особено вещество, наподобяващо на черна вакса. Екипът даже назовава асистентката, която носи ваксата, с сходно на индианско име „ Ходещата с черната вакса “.

Другият проблем е по какъв начин облеклата да са по едно и също време топли, само че не доста тежки, тъй че като се намокрят да не пречат на придвижването на актьорите или напряко да ги повлекат към дъното. Също задача, с която Жаклин се е справила сполучливо. В някои подиуми актьорите са облечени с по четири връхни облекла една върху друга, тъй като температурите са били рекордно ниски.

„ Момичето от Дания “ – Пако Делгадо



Най-голямото предизвикателство пред Пако Делгадо в този филм е малко извънредно – това е фактът, че Еди Редмайн е доста висок. Това значи, че нито една дреха или аксесоар във кино лентата не са истински от онази ера или взети назаем от музеи и сбирки, както се прави нормално – всичко е направено особено.

Дрехите на Лили наблюдават нейната промяна. Отначало Ейнар е в плен на непознатото си мъжко тяло и Пако изяснява, че мъжките облекла преднамерено са направени да акцентират това – твърди яки, стегнати вратовръзки, тесни сака. След това Лили последователно открива себе си. Впрочем, Пако Делгадо има поради и това, че от време на време тя прави неточности с облеклата – всичко е напълно ново за нея. Шаловете са добавени главно, с цел да скрият адамовата ябълка на Еди Редмайн.

Гардеробът на Лили, само че и на Герда, е въодушевен от огромните дизайнери на онази ера – Пол Поаре, Жана Ланвен и Коко Шанел. Последната е в основата на концепцията за белия костюм с панталон в сцената с побоя в парка. Това не е тъкмо женски костюм, съгласно Пако Делгадо това е самобитно предизвикателство против каноните на времето. Послание, което двамата нападатели отлично прочитат. В наше време, споделя дизайнерът, към този момент не умеем да приказваме посредством облеклата си. 

„ Лудия Макс: Пътят на яростта “ – Джени Бийвън



За този филм Джени е измислила освен костюмите, само че и всевъзможни аксесоари като маски, колани, дихателни апарати, работейки в тясно съдействие с гримьорския екип, защото постоянно въобще не е ясно къде свършват костюмите и стартира грима.

Филмът е сниман съвсем напълно в пустинята в Намибия и множеството костюми са направени на място. Основната компликация е те да са задоволително комфортни за носене и придвижване за актьорите и каскадьорите, а също и да са задоволително на брой, тъй като се подменят съвсем след всяка сцена. От праха и внезапните смени в температурата всичко се поврежда доста бързо и е доста мъчно за предпазване. Помолена да опише с пет думи работата си за кино лентата, Джени споделя: „ Пясък, суматоха, обезсърчение, екстаз, достижение. “
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР