Това е изключително труден обект, обследвали сме го заедно с

...
Това е изключително труден обект, обследвали сме го заедно с
Коментари Харесай

12 години по-късно: Първа копка на Небет тепе


Това е извънредно сложен обект, обследвали сме го дружно с арх. Вера Коларова. Важен е за Пловдив, защото показва акрополната част на античния Филипопол, тук е венецът на живота на Пловдив. Това съобщи арх. Румяна Пройкова по време на първата копка на плана за Небет тепе, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

" Акрополната част е по северната стена и ще я покажем по важен метод. Стените са антични и няма да бъдат надграждани, където има подобен материал, ще бъде подложен на място. Ще почистим цялата среда, ще има зелена поляна, ще се очертаят археологическите структури ", добави тя и заключи, че задачата е да се експонира античната археология в една подобаваща среда.

" Това е един изстрадан обект, като преди повече от 12 години се опитваме да го стартираме. Той беше избавен в първите дни на нашия мандат и е знаков за град Пловдив ", уточни кметът Здравко Димитров и изрази вяра следващата година обектът да бъде открит.

" Доста старания ни костваше целият развой, оттук насетне стартира хубавичко работа, уповавам се да се поздравим с освежен комплекс, горделивост за всички пловдивчани ", сподели на собствен ред заместник-кметът Пламен Райчев.

Предстои да се обясни секторите, в които ще се работи от археологическа позиция.

Днешната първа копка стана допустима, откакто община Пловдив поправя забележките на Националния институт за недвижимо културно завещание. Те бяха за осветлението да бъде повдигнато и да не бъде през 1,5 метра, а на по-големи дистанции. Габионите да бъдат покрити с жива растителност.

Разминаване имаше и във връзка с построяването на пътеките по маршрутите за туристи - общината искаше те да са от резистентен материал, а не от насип, с цел да не свличат при дъждовно време.

Проектът " По крепостните стени на Филипопол “ включва три обекта за намеса. Това са " Археологически комплекс " Небет тепе " ; " Античен комплекс " Източна врата на " Филипопол " и " Реконструкция на детайлите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс " Небет тепе ". 

Избраният реализатор и за трите позиции е консорциум " Филипопол 2020 ", в който участват " Терасист " ООД, " Стройекспрес-НН " ООД и ПМ " Архитекти " ЕООД.

Стойността на контракта за планиране, авторски контрол и СМР е 6 996 594 лева с Данък добавена стойност. Одобрената обща стойност по плана е 8 012 202, 52 лева От тях 6 009 151, 89 лева са безплатно финансиране по Оперативна програма " Региони в напредък “,  а 2 003 050 лева е съфинансирането от община Пловдив.

С реализацията на плана ще се постигне консервация, реституция и експониране на античния комплекс " Източна врата на " Филипопол “ и на Археологически комплекс " Небет тепе ".

По този метод обектът ще стане културен център с категория " национално значение “, което значи, че ще е желана туристическа атракция, предлагаща подобаващи условия за целогодишно навестяване.

Чрез реализирането на рекламна и презентационна акции да се увеличи информираността и подтиква интереса на разнообразни групи туристи.

С увеличаването на туристическия поток ще се поддържа развиването на локалния бизнес – директно или индиректно обвързван с развиването на туристическите услуги.

Срокът за осъществяване на плана е до края на 2023 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР