Това, че кризата с COVID-19 има безпрецедентно въздействие върху фондовите

...
Това, че кризата с COVID-19 има безпрецедентно въздействие върху фондовите
Коментари Харесай

Компаниите с най-големи печалби на фондовия пазар въпреки кризата

Това, че рецесията с COVID-19 има невиждано влияние върху фондовите пазари, не е нищо ново. Повечето компании, свързани със браншове като туризъм или промишленост, са претърпели съществени спадове заради неприятните световни стопански вероятности. Всъщност Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) пресмята, че международната стопанска система ще спадне с 4,5% тази година.

Както се споделя обаче „ в мътна вода най-лесно се лови риба “. Нуждите, които пандемията разкри и измененията, които тя провокира в доста аспекти, доведоха до това, че не малко компании означават грандиозна година на фондовия пазар. Такъв е казусът с тези компании в областта на опазването на здравето, технологиите или храните, написа испанското икономическо издание. 

Технология 

Без подозрение технологията до момента беше огромният победител тази година. Достатъчно е да се види развиването на софтуерния показател NASDAQ-100, който от януари записва растеж от 24%. Едно от най-популярните имена в това отношение е Zoom , компанията за видео диалози и виртуални срещи, която през 2020 година се превърна в най-възходящата компания в показателя. Благодарение на този величествен растеж от 580%, групата към този момент коства над 132 млрд. долара на фондовия пазар, като по този метод надминава други компании като Qualcomm и се доближава до T-Mobile. През второто тримесечие на годината облагата му доближи 186 милиона $, спрямо 5,5 милиона, реализирани за същия интервал на миналата година. Според пазарните данни, които Bloomberg събира, се чака през 2020 година компанията да завоюва към 704 милиона или 28 пъти повече отколкото през 2019 година, когато е получил 25,3 милиона. 

Друга от известните компании в този бранш е, също американска -  Nvidia , производител на микропроцесори. През тези девет месеца акциите му са поскъпнали над 100%. Традиционно най-силната област на компанията са игрите, основно с помощта на нейните графични карти, само че през второто тримесечие разгласи, че за първи път печели повече от подразделението си за центрове за данни, постигайки 1,75 милиарда $ спрямо 1,65 милиарда евро от игрите. 

В Европа шведската Sinch е тази, която има водеща роля, ставайки въпрос за покачвания на фондовия пазар: от януари тя е повишена с над 160%, водейки в показателя STOXX Europe 600. Платформата на компанията за облачни изчисления поддържа известия, глас и видео и обработва 40 милиарда транзакции годишно. Очаква се през 2020 година облагата й да бъде 49 милиона евро, съвсем 90% повече от предходната година.

Здраве

Наред с технологиите, здравето е от секторите, който се откроява най-вече измежду вложителите. В това отношение Moderna безспорно е една от най-популярните. С отскок от над 230% за годината, това е една от петте най-нарастващи компании на NASDAQ-100. Фирмата е един от пионерите в търсенето и създаването на ваксина против COVID-19 и чака да разгласява предварителни данни за нейната успеваемост през ноември. През първата половина на годината компанията съумя да понижи загубите с 10% до 240,9 милиона $.

С над 100% нарастване е испанската Pharma Mar , международен водач в създаването на медикаменти от морски генезис и която неотдавна се причисли към IBEX 35. Една от новостите на годината е, че Pharma Mar сътвори звено на вирусология, област, която компанията дефинира като основна за в бъдеще. Aplidine, едно от неговите медикаменти, към този момент е в тествания, с цел да ревизира успеваемостта му при лекуването на COVID-19. В тази връзка, изчисленията на анализаторите са се удвоили от януари. Ако при започване на годината прогнозите сочеха, че през 2020 година тя ще записва чиста облага от 74 милиона евро, то в този момент се чака тя да надвиши 150 милиона евро.

От своя страна West Pharmaceutical също отбелязва повече от 100% растеж. Дизайнерът и производител на системи за администриране и пакетиране на инжекционни фармацевтични артикули е спечелил 91,2 милиона $ през второто тримесечие на годината, което води до усъвършенстване с 38% в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Хранене

Хранителният бранш е един от секторите, които са потърпевши минимум през 2020 година, защото това е съществена нужда. Всъщност единствено в Испания разноските за храна са достигнали до 38% през март в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, съгласно Pulse, инструментът на Banco Sabadell, който разрешава да се проучва развиването на комерсиалната активност.

Испанската компания, която претърпява своята златна година на фондовия пазар, е Deoleo с ръст от над 800%, което я прави най-развиващият се производител на испанския пазар. Това е най-хубавият баланс на фондовия пазар в историята на компанията. Трябва да се има поради, че Deoleo попада в границите на фирмите с ниска пазарна стойност, дребна ликвидност и висока волатилност. Когато стартира 2020 година, акциите им бяха на равнище от 0,026 евро и в този момент те са на 0,26 евро. Водещият производител на зехтин в света и притежател на марки като Koipe или Carbonell доближи 251 милиона евро облага през първата половина, за разлика от загубите от 15 милиона, регистрирани през същия интервал на миналата година, основно заради извънредно влияние на процеса на преструктуриране и положителното показване на бизнеса във всички райони.

140% е покачването на HelloFresh , немска компания за доставка на прясна храна, която е видяла бизнеса си заздравен от изключителното състояние. С наличие на огромни пазари като Съединени американски щати, Германия, Обединеното кралство, Австралия и Канада, през първата половина на годината компанията е спечелила 155,5 милиона евро, до момента в който за същия интервал на 2019 година  е изгубила 51 милиона.

От своя страна английският онлайн супермаркет Ocado е постигнал растеж от 120% досега през тази година. Очаква се през 2020 година към момента да понесе загуби от 182 милиона евро, само че те ще бъдат с 25% по-ниски от тези през 2019 година Разбира се, до 30 август тя разгласи, че приходите й са нарастнали с 52% с помощта на голямото търсене на поръчки по интернет, които генерира пандемията.

Други браншове

Един от най-неочакваните нараствания на фондовия пазар е този на Tesla , която регистрира над 360% растеж през годината. Трябва да се помни, че Tesla (със съществени проблеми с ликвидността единствено преди две години) изненада с резултатите от последните няколко тримесечия, натрупвайки цяла година с облага. През второто тримесечие на 2020 година и макар рестриктивните мерки, дължащи се на ковид, компанията регистрира единствено с 5% по-малко в съпоставяне със същото тримесечие на 2019 г. 

В промишлеността за онлайн търговията се откроява Etsy с годишен растеж от над 150%. Интересното е, че уебсайтът за разнообразни артикули, доста от които ръчно направени, сграбчи мястото на Tesla в S&P 500 и от 21 септември е член на един от най-важните показатели в света. Само през второто тримесечие на годината продажбите му са се нараснали със 137% до 429 милиона $. 

Секторът на игрите включва Evolution Gaming , основан в Швеция. Групата онлайн казина е повишена със 103% тази година и прогнозите сочат за облага от 265 милиона евро тази година, което е със 77% повече по отношение на 2019 г. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР