Това беше исторически и дългоочакван първи полет! Космическият кораб на

...
Това беше исторически и дългоочакван първи полет! Космическият кораб на
Коментари Харесай

УСПЕХ!!!! Космическият кораб “СпейсШипТу” на Върджин Галактик най-накрая полетя!!!

Това беше исторически и дълго чакан първи полет! Космическият транспортен съд на Върджин Галактик “СпейсШипТу ” за пръв път си възпламени ракетните мотори и мина звуковата преграда! И до момента в който това към момента не беше полет, достигнал космоса, неговата значимост е задоволително огромна.

Защото “СпейсШипТу ” не е елементарен галактически транспортен съд. Нито Върджин Галактик е елементарна галактическа компания. Това ще е транспортен съд за неведнъж потребление, който ще може да лети до суборбиталното галактическо пространство с туристи на борда. Сър Ричард Брансън, създателят на компанията, си е сложил за цел галактическите полети да бъдат налични за всеки един човек. Научната фантастика към този момент е съвсем навлязла в действителния живот!

 SpaceShipTwo flies

Днес, на 29 април, галактическият транспортен съд “СпейсШипТу ” извърши исторически пръв свръхзвуков полет! Photo credit: Marsscientific.com / Clay Center Observatory

Днешният тестов полет протече по следния метод – корабът-майка “УайтКингТу ” изведе “СпейсШипТу ” във въздуха на височина от към 14 километра. След това “СпейсШипТу ” беше освободен във въздуха и възпламени ракетните си мотори! Двигателите работеха в продължение на 16 секунди, както беше планувано.

“Първият полет на мощ на галактическия транспортен съд на Върджин “Ентърпрайз ” беше, отвън всякакво подозрение, нашият най-съществен полетен тест досега ”, заяви Ричард Брансън след полета. “За пръв път ние бяхме в положение да потвърдим работоспособността на основни съставни елементи от нашата система, изцяло интегрирани и в полет ”.

Ричард Брансън кръщава галактическите си кораби от серията “СпейсШипТу ” на имена от известната ТВ поредност Стар Трек. Както към този момент разбрахте от горното изявление, корабът, който полетя през днешния ден, се споделя “Ентърпрайз ”. Вторият галактически транспортен съд “СпейсШипТу ” ще бъде кръстен “Вояджър ”.

Брансън заяви също по този начин, че чака да види действителен галактически полет до края на 2013 година. Това, съгласно него, е изцяло реалистична опция.

Космическите туристи ще летят на корабите “СпейсШипТу ” на цена от $200 000, което е прекомерно скромна сума за галактически полет. Вярно – корабите няма да доближават орбита, а ще летят до суборбиталното пространство. Но и при тази опция туристите ще са в положение да видят Земята от космоса, а също по този начин и ще усетят положението на безтегловност.

Първите туристически полети могат да се чакат при най-оптимистичен сюжет още в края на 2013 година, или през 2014 година.

Всъщност, хубаво е да си напомним, че частни компании към този момент са изпращали хора в суборбиталното галактическо пространство – и то с предшественика на “СпейсШипТу ” – “СпейсШипУан ”. Този галактически транспортен съд хвърча през 2004 година. Майк Мелвил се трансформира в първия в историята комерсиален астронавт, летял на напълно комерсиален (не правителствен) галактически транспортен съд. С сполучливия полет на “СпейсШипУан ” Бърт Рутан, създател на авиационната компания Скейлд, завоюва премията X Prize. Това бяха последните полети на “СпейсШипУан ”, след което Скейлд и Върджин Груп сплотиха напъните си за градежа на пътнически кораби “СпейсШипТу ”, като полетите ще бъдат провеждани от името на космокомпания Върджин Галактик ( “космокомпания ” – евентуално по този начин ще би трябвало да назоваваме самолетните компании, които работят с космолети  Cool )

По информация от: Virgin Galactic, Universe Today

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР