Tou Thao получава 57-месечна присъда по държавно обвинение за ролята му в убийството на Джордж Флойд

...
МИНЕАПОЛИС – Последният бивш полицай от Минеаполис, който ще бъде
Коментари Харесай

МИНЕАПОЛИС – Последният бивш полицай от Минеаполис, който ще бъде осъден в щатския съд за ролята си в убийството на Джордж Флойд, получи 57 месеца в затвора в понеделник сутринта.

Тоу Тао свидетелства, че просто е служил като „конус за трафик на хора“, когато е сдържал загрижени минувачи, които са се събрали, когато бившият полицай Дерек Шовин, който е бял, коленичи на врата на Флойд за 9 1/2 минути, докато чернокожият мъж молеше за живота си на 25 май 2020 г.

Видео от случаен наблюдател улови затихващите викове на Флойд „Не мога да дишам“.

Съдията одобрява сделката за реформа на полицията в Минеаполис, сключена след убийството на Джордж Флойд

Убийството на Флойд предизвика протести в световен мащаб и наложи национално разчитане на полицейската бруталност и расизъм.

Съдия от окръг Хенепин Питър Кейхил призна Тао за виновен през май в подпомагане и съучастие в непредумишлено убийство втора степен. В своето решение от 177 страници Кейхил каза, че действията на Тао са отделили Шовин и други двама бивши офицери от тълпата, включително техник от спешна медицинска помощ, позволявайки на колегите му да продължат да ограничават Флойд и да попречат на минувачите да окажат медицинска помощ.

„Има доказателство извън разумно съмнение, че действията на Тао са били обективно неразумни от гледна точка на разумен полицейски служител, когато се разглеждат в съвкупността от обстоятелствата“, пише Кейхил.

Той заключи: „Действията на Тао бяха още по-неразумни в светлината на факта, че той беше длъжен да се намеси, за да спре прекомерната употреба на сила от другите служители и беше обучен да оказва медицинска помощ.“< /p>

Тао отхвърли споразумение за признаване на вината по държавното обвинение, като каза, че „би било лъжа“ да се признае за виновен, когато не смята, че греши. Вместо това той се съгласи да позволи на Кейхил да реши случая въз основа на доказателства от процеса за убийство на Шовин през 2021 г. и федералния процес за граждански права през 2022 г. срещу Тао и бившите полицаи Томас Лейн и Дж. Александър.

ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ: Дерек Шовин ще поиска от Върховния съд на САЩ да преразгледа присъдата му за убийството на Джордж Флойд

Този процес във федералния съд завърши с присъди и за тримата. Шовин се призна за виновен по федерални обвинения за граждански права, вместо да се изправи пред съда за втори път, докато Лейн и Куенг се признаха за виновни по щатски обвинения за подпомагане и съучастие в непредумишлено убийство.

Насоките на Минесота препоръчват четиригодишна присъда за непредумишлено убийство брой.

Тао ще излежи своите 57 месеца едновременно с присъдата си от 3 години и половина за федералната си присъда за граждански права, която апелативен съд потвърди в петък.

Лейн и Куенг получиха съответно 3 и 3 1/2 години щатски присъди, които излежават едновременно с федералните си присъди от 2 1/2 години и 3 години. Тао е хмонг американец, докато Куенг е черен, а Лейн е бял.

Затворниците от Минесота обикновено излежават две трети от присъдите си в затвора и една трета на условно освобождаване. Във федералната система няма условно освобождаване, но затворниците могат да намалят присъдите си с добро поведение.

Забележка: Горният видеоклип е излъчен за първи път на 2 май 2023 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР