Топката е в ръцете на британския премиер Тереза Мей, която

...
Топката е в ръцете на британския премиер Тереза Мей, която
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Топката е в ръцете на английския министър председател Тереза Мей, която в случай че желае да избегне хаотчиен Berxit би трябвало да убеди Народното събрание да одобри договорка с водачите на Европейски Съюз

© Dylan Martinez Още по тематиката
Вечерни вести: Брюксел май умъртви " Белене ", а " Турски поток " още не е стигнал до България

И още: Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за след Брекзит; Депутатите отхвърлиха данъчното несъгласие и утвърдиха таван на компенсациите при гибел на пътя
22 ное 2018
Вечерни вести: Нов вицепремиер в кабинета; Европейска комисия против Италия поради бюджета

И още: Френски съд утвърди екстрадацията на семейство Баневи; Тръмп поддържа Саудитска Арабия макар убийството на Хашоги
21 ное 2018 След като през седмицата ръководещата коалиция съумя да избегне надвисналата политическа рецесия и макар търканията сред партиите от " Обединени патриоти " беше излъчен заместител на подалия оставка Валери Симеонов, тези почивни дни бяха спокойни и тихи откъм вести на локалния фронт. Липсваха даже и нови реакции по поредицата изявленията със зрителски въпроси от предходната седмица в " Шоуто на Слави Трифонов ", където след премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров, в петък гостува и омбудсманът Мая Манолова.

Протестите против скъпите горива, които белязаха предходните няколко уикенда и се видоизмениха с претенции за промяна на системата, продължиха да отслабват. Все отново и този път имаше блокирани пътища. В София се организира и относително малочислено шествие, проведено от " Правосъдие за всеки " в отбрана на правата някогашния кмет на " Младост " - Десислава Иванчева и заместничката й - Биляна Петрова, които от седем месеца са в ареста по обвиняване в желан рушвет.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. За сметка на това отвън страната неделята беше динамична за водачите на членките от Европейски Съюз, които официално поддържаха съглашението за Brexit с Англия. Така към този момент топката остава напълно в Лондон, където Тереза Мей в идващите седмици ще би трябвало да убеди Народното събрание да поддържа договорката. Без нея разновидностите са предварителни избори, нов референдум или излизане на Англия от съюза без никакви ангажименти, което би било мъчително за стопанската система на островната страна.

След хубавото и относително топло за сезона време през уикенда прогнозата е идната седмица да стартира с дъждове, а по-късно да последва и захлаждане с опция да се стигне до негативни температури.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Лидерите на Европейски Съюз официално поддържаха договорката за Brexit


След по-малко от един час разискване в Брюксел на изключително съвещание в неделя водачите на Европейски Съюз утвърдиха съглашението за английското овакантяване на съюза. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, откакто в събота удостовери, че Испания е отдръпнала възраженията си поради нейни претенции по отношение на статута на Гибралтар. Сега съглашението би трябвало да бъде подкрепено от Народното събрание в Обединеното кралство, което няма да е елементарно, защото доста депутати и от ръководещата Консервативна партия са срещу. Вотът ще чака при започване на декември. Страната би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година
Решението от през днешния ден дава ясна рамка и оттук насетне до каква форма на Brexit ще се стигне зависи единствено от английските политици. Ако депутатите отхвърлят документа, вероятните сюжети са овакантяване на Европейски Съюз без договорка, опит за наново договаряне (което обаче се отхвърля от Брюксел, който назовава това последната оферта), предварителни избори и даже различен референдум.

Протестите против цените на горивата във Франция събраха над 100 хиляди души в съботаЗа втора събота подред улиците на Франция се оказаха блокирани от всеобщи митинги, в които са се присъединили над 106 хиляди души из страната. Протестите на " жълтите жилетки ", както се назовават участващите, започнаха от въвеждането на по-висок данък върху дизеловото гориво, поради който цената му ще нарастне в допълнение от 2019 година Те обаче бързо се обърнаха и към френския президент Макрон и неравенството в приходите. Ранените от съботния митинг наброяват 20, в това число четирима служители на реда, а 130 души са арестувани.

Фотограф: Gonzalo Fuentes

Размириците се трансформират в предизвикателство пред президента Макрон, чиято поддръжка пада, сочат социологическите изследвания. Френската политика в продължение на дълги години беше в посока да се подтиква използването на дизелови коли. В момента над три четвърти от колите, бусовете и камионите там са с такива мотори. До момента цената на дизела във Франция беше по-евтина, в сравнение с бензина, а с новия данък евентуално ще се изравни.

Фотограф: Benoit Tessier

Нискотарифни компании с интерес към концесията на летище София

Към летище София има засилен интерес освен от интернационалните оператори, само че и от нискотарифни компании. Това стана ясно от думите на министъра на превоза Росен Желязков на събитие в събота. Той не е приказвал с съответни имена, само че главните лоу-кост компании, летящи от и към столицата, са Wizz air и Ryanair. И двете нямат летищен бизнес.
Според министъра този интерес и големият брой въпроси от претенденти са аргументите датата за предложения за концесията на летището да се отсрочи за края на януари 2019 година Така макар забавянето държавното управление има добър аспект да реализира сполучлива договорка с реномиран оператор.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Бюджет 2019 влиза в пленарната зала на второ четене


Парламентът гласоподава на второ четене здравния и осигурителния бюджет на изключително съвещание във вторник, а в сряда евентуално ще е ред на държавния. Бюджетите на здравната каса, на държавното публично обезпечаване и на страната за 2019 година бяха утвърдени на второ четене от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание в четвъртък с вял спор, съвсем без съпротива и за три часа и половина, само че в зала дебатите евентуално ще са много по-напоителни. Сред огромните мотиви за диспути във вторник се чака да са препоръчаните промени в здравните закони.

Ключови двустранни диалози на международни водачи предстоят на срещата на Г-20

Инвеститорите чакат диалозите сред президентите на Съединени американски щати и Китай – Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на срещата на Г20, която ще се организира на 30 ноември – 1 декември в Буенос Айрес. Всички погледи са ориентирани към събитието, което може да донесе усмиряване, пауза или ескалиране на комерсиалния дебат сред двете страни. Анализ на Goldman Sachs предвижда едвам 10% късмет за постигането на съглашение и прекратяването на митата през идващите няколко месеца и 40% опция за пауза, позволяваща следващи полемики.
Други основни диалози, които се чакат в Буенос Айрес, са срещата на Тръмп с съветския президент Владимир Путин и срещата на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман – първата след убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Апаратът на НАСА InSight ще кацне на Марс

В понеделник, 26 ноември, към 22 часа българско време, наземният уред на НАСА InSight ще кацне на Марс. Той има за цел да изследва за първи път вътрешността на Червената планета, като пробие на дълбочина 5 метра и мери вътрешната температура на планетата. Сеизмометри за първи път ще ревизират дали на Марс има земетресения. Друг инструмент ще наблюдава въртенето на планетата по отношение на оста и изместването й, с цел да се дефинират размерът и съставът на ядрото й.
Кацането на Марс е извънредно мъчно и рисково поради доста тънката в съпоставяне със земната атмосфера. Успешните задачи до Червената планета, в това число орбитиращите и прелитанията, са единствено 40% от всички до момента. Все отново НАСА се оправя най-успешно от всички други организации, пробвали приземявания на апарати на Марс до момента. През 2012 година роувърът Curiosity сполучливо доближи повърхността на Червената планета, а определеното в този момент място за кацане на InSight е покрай това на Curiosity.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Недокоснати от човешки ръце


Индийските управляващи пробват да приберат тялото на американския мисионерq погубен при опита му да покръсти островно племе, което до момента съвсем не е имало контакт с цивилизования свят. През предходната седмица Джон Алън Чоу е съумял да стигне до остров Северен Сентинел благодарение на риболовци, на които платил да го превозят макар възбраната. Тя е въведена, с цел да се опази локалното население, което заради усамотения си метод на живот няма построен имунитет даже и към нормални и леко изкарвани заболявания. Освен това и самите сентинелци, чиято популация се прави оценка на едвам 100-200 индивида, до момента редовно са показвали отвращение да споделят с външния свят. През XX в. е имало поредност опити те да бъдат " омилостивени " с блага, които нормално те са заравяли.

От последните бележки на Чоу, предоставени от роднините му на медии, излиза наяве че за него предаването на Христовата религия на дребния остров е било нещо като концепция фикс. Той е възнамерявал от дълго време противозаконното посещаване и е съзнавал рисковете, като даже е молил околните си да простят на племето, в случай че той почине. Днес индийската полиция се е доближила на към 400 метра от брега, където последно е видян Чоу, който до момента в който се е приближавал с лодка е бил прострелян със стрели. На брега е имало представители на изолираното племе и служителите на реда са се отдръпнали, с цел да не се стигне до борба. По принцип доближаването на по малко от шест морски благи от острова с размерите на Манхатън е неразрешено, само че постоянно локални нарушават ограничаването, в това число и с цел да оказват помощ на туристи да видят и снимат считаното за последно пренеолитно общество. Рибаритеq помогнали на Чоуq са задържани.

OUT_OF_OFFICE

Наука
27.11

Ако желаете да знаете какво крие дъното на Черно море, изследователският екип на морската експедиция Black Sea MAP - доктор Калин Димитров, началник на Центъра за подводна археология в Созополq и проф. Джон Адамс, са подготвени да ви показа откритията си – или най-стария потопен транспортен съд в света, открит на към 50 благи от брега на България, и информация за измененията на равнището на Черно море в последните 10 хиляди години.
Регистрация за присъединяване на http://blackseamap.com/registration/ до 26.11. От 13:00 ч., в Национален археологически институт.

Лекция
28.11

Един от най-успешните български анимационни режисьори и продуценти Златин Радев ще приказва за това по какъв начин технологиите трансфораха анимацията в напълно преживяване за сетивата, а рекламната промишленост се възползва от тях. Събитието е част от новия модул на " Практика ", имащ за цел да показва трендове, похвати и тактики за експертите, занимаващи се с маркетинг и връзки.
В кино " Култура ", от 19:00 ч., вход свободен.

Кино
29.11

Ивон Шуинар и Дъг Томпкинс, създателите на две от най-големите аутдор компании в света – Patagonia и The North Face, са двама от героите във кино лентата Mountain of Storms. Общо петимата другари потеглят на странствуване в остарял ван по пътя към към момента мистичните земи на Патагония
Документираното им премеждие ще се излъчи в Дом на киното от 20:30 ч.

Честна търговия
26 – 30.11
Радио Jazz FM 104 MHz изнася студиото си в " Читалнята " в Градската градина в София и ви кани да дарите книга, в подмяна на което ще получи абонаментна карта за " Читалнята ". Ако носите три заглавия от вашата библиотека, ще бъдете почерпени с ароматно кафе от Costa Coffee (придружено с дребна изненада).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР