Топката е в полето на Христо Иванов, каза Тошко ЙордановЮлската

...
Топката е в полето на Христо Иванов, каза Тошко ЙордановЮлската
Коментари Харесай

Един ход до новите избори

Топката е в полето на Христо Иванов, сподели Тошко Йорданов
Юлската горещина е на път да роди нов призрачен сън - трети за тази година парламентарни избори наесен. След седмица на договаряния на Има Такъв Народ с партиите на митинга и реализирани сделки, Христо Иванов и Мая Манолова взривиха единодушието. Поставиха изискване - петима министри от служебния кабинет да останат и диалозите стопираха.

" Чакаме ход от страна на Демократична България. Ние сме декларирали какво вършим, постигнали сме договореност по политиките. Искат ли това да се осъществя, или не. Топката е в тяхното поле ", съобщи зам.председателят на " ИТН " Тошко Йорданов пред БТВ. И добави: " Демократична България и " Изправи се! Ние идваме " са на ход. Ние сме подготвени и за избори ". Йорданов акцентира, че в случай че се стигне до предварителни избори за повторно, отговорността ще е напълно на Иванов и Манолова, защото тъкмо от тях Има Такъв Народ е поискала политическа поддръжка.

" Бързоразвиващите се събития в последните два дни в действителност демонстрират, че политиката е мръсна игра, само че мръсната игра съществува, единствено тъй като се играе от мръсни хора ", написа във Facebook Слави Трифонов.

Ако ни бяха питали за имената на министрите, щяхме да им ги кажем. Но те не сложиха сходен въпрос, разкри Тошко Йорданов.Той  изясни, че министрите ще бъдат експерти, без политическа обязаност, които не са били в ръководството, не са били част от Национална движение „Симеон Втори", ГЕРБ или Българска социалистическа партия. " Експерти, млади или по-стари хора, само че образовани, потвърдили се специалисти ", добави Йорданов.

Така той отговори на въпроса на Христо Иванов какъв е стандарта, по който ще се избират хората в изпълнителната власт. На другия му въпрос - ще има ли документално вдишване на политически задължения, Йорданов съобщи, чене приема изказванието, че писменото остава, тъй като колкото е значимо написаното, толкоз и казаното. А Филип Станев добави - джентълменското съглашение е по-силно.А третият въпрос - дали Движение за права и свободи и ГЕРБ ще бъдат изключени от въздействие, Йорданов за следващ път съобщи, че диалози с Движение за права и свободи не се водят и те няма да имат въздействие.

Задънената обстановка разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова. " Час по скоро би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да има постоянен кабинет с мандата на политическа мощ, на парламентарна група ", сподели тя. " Президентът беше безпределно търпелив, доста дни бяха дадени за съвещания, чакаме, че ще бъде препоръчан министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди този момент президентът ще връчи мандата ", уточни Илияна Йотова.По думите й, президентът е подготвен да връчи мандата за държавно управление във всеки един миг.В момента, в който партията победител покаже, че е подготвена с името на бъдещия министър председател, президентът ще връчи мандата. " Смятам, че президентът Радев в идващите дни ще предложения " ИТН ", с цел да им връчи мандата, разяснява Илияна Йотова.

Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вид връчването на мандата да стане и на следващия ден, стига Има Такъв Народ да са подготвени.

На въпрос дали счита, че Има Такъв Народ бавят процедурата, тъй като не желаят да сформират кабинет, вицепрезидентът сподели, че няма такова усещане.

Попитана за изострената връзка сред Има Такъв Народ и двете партии на митинга, вицепрезидентът разяснява, че когато в една страна има доста нови участници като парламентарно показани политически обединения, консултациите постоянно са по-дълги, договарянията - по-тежки, тъй като всяка една би трябвало да извърши обещанията, които е дала на своите гласоподаватели.

Старите партии с дълъг парламентарен живот ненапълно познават себе си, добави Йотова. По думите на вицепрезидента обаче толерансът е бил даден задоволително доста дни и в случай че има фактически пресечни точни в ползите, в политиките, в целите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиняванията, отправени от " ИТН " в Народното събрание през днешния ден към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова сподели, че всичко това предстои на доказване и от двете страни.

Това за мен беше вест, допускам, че когато президентът е направил своя длъжностен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите изследвания, уточни още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди присъединяване си в церемонията по награждаването на лауреатите на състезанията за деца и юноши на Държавната организация за българите в чужбина в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР