Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма

...
Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма
Коментари Харесай

Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи

Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, тъй като няма кой да ги изкупи. Освен по-слабата годишна продукция поради бурите берачите тази година желаят по-високи надници. Производители регистрират и покачване на всички разноски за препарати и торове.

По думите им мъчно могат да излязат на облага при оповестените цени за изкупуване на черешите.

В Кюстендилския регион се отглеждат главно череши за преправка. Прогнозите тази година са, че от към 17 хиляди декара черешови насаждения, една трета ще останат по дърветата. Една от аргументите е, че преработващите пунктове към този момент са запълнили потенциала си и връщат огромна част от производителите.

" Не може да продадем два дни черешите и ни излъгаха, че одобряват и изобщо никой, никакво внимание не обръща. Тази година имам над 10 тона череши и нямам къде да ги дам. " - споделя производител.

В устрема си да изкарат повече килограми череши, производителите чакат до момента в който плодовете изцяло узреят и наедреят, само че преработващите предприятия изкупуват единствено дребни плодове.

" Казано е дребно, руйно - това би трябвало на пазара, това да се бере. Чакат килограми, чакат да узрее, по-късно я хвърлят. " - споделя Ивайло Борисов, черешопроизводител

И до момента в който едни няма къде да продадат обраните плодове, друга част от овощарите са пресметнали, че изкупната цена не може да покрие разноските по производството на един кг череши.

" При тази цена, която желаят берачите - 70, даже 80 стотинки, при цена на реализация на пунктовете доста дребна част от по-дребните производители декларират, че няма да прибират своята продукция, защото не им се изплащат разноските по самото прибиране. Да не приказваме, че цената на препарати и торове нарастнаха двойно, тройно при някои продукти, по този начин себестойността на черешата е доста висока при някои сортове. " - споделя доцент Димитър Сотиров, заместник- шеф на института по земеделие в Кюстендил.

" Изкупната цена е може би 10% от горната страна на фона на предходната година. Цената не е добра, само че в случай че си приберем черешите, въпреки всичко ще е добре, в случай че не останат. Ние общо взето с това си гледаме фамилиите, в случай че приберем всичко - ще се оправим някак. " - пресмята Ивайло Борисов, черешопроизводител.

Заради липса на пазари за черешите и дребната облага, през последните години овощарите в кюстендилско всеобщо продават парцелите си или изкореняват дърветата.

Владислава Миланова/Анатоли Костов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР