Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални

...
Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални
Коментари Харесай

Режисьорът Тони Палмър получава Специалната награда на 26-ия София филм фест

Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Добър прочут на българската аудитория, той бе почетен с Наградата на София за повсеместен принос в международното киноизкуство през 2010 година
При предходното си посещение у нас през 2017 година, когато в границите на СФФ показа своя филм " Ленард Коен: Bird on a Wire " в неговата нова, възобновена версия, той показа за фестивала: " Осъзнах, че това е най-добре проведеният кино фестивал в цяла Европа и съм впечатлен от обсега на филмите в селекцията. "
Тони Палмър е притежател на повече от 40 интернационалните награди, измежду които 12 златни медала от Фестивала на киното и малкия екран в Ню Йорк, многочислени номинации и награди БАФТА и " Еми ". Той е единственият повторен притежател на влиятелната Държавна премия на Италия.
Филмографията му наброява към 100 заглавия - от ранните му произведения за " Бийтълс ", " Крийм ", Джими Хендрикс и Франк Запа до известните му портрети на Вагнер, Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас.
През 2022 година публиката ще има опция да види на огромен екран цифрово мастерирания филм " Англия, моя Англия ", пресъздаващ живота на един от гениалните британски композитори - Хенри Пърсел. Филмът, който бе сниман отчасти в България през 1995 година, споделя за театрална режисура, в която група артисти от 60-те години на ХХ век се насочат на странствуване през 60-те години на XVII век в Англия - забележителния интервал, в който е живял и творил композиторът.
Началото на партньорството сред Дома на киното и Британския съвет ни връща 30 години обратно към 1992 година Паметни за генерации киномани ще са двата Рок филм феста от 1993 и 1994 година, първата цялостна ретроспектива на " Монти Пайтън " през 1996 година, английските акценти в СФФ и гостуванията на плеяда създатели от острова, измежду които Тони Палмър, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Тери Гилиъм, Дейвид Макензи, барабанистът на Джими Хендрикс опит - Мич Мичъл, именитият китарист Бърт Йенш и доста други, напомня Светлана Дамянова от пресофиса на " София филм фест ".
Снимка " София филм фест "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР