Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да

...
Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да
Коментари Харесай

Борисов опитва да тушира напрежението със Сърбия: Толкова ви обичам!

„ Толкова ви обичам, толкоз са ми другари, по какъв начин може да ме разбере по метод, по който… Викаме си посланици, вършим си… а нищо не съм рекъл ”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на сръбския си сътрудник Ана Бърнабич след срещата на върха на държавните и държавни ръководители на страните - участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа

Борисов изясни, че не е имал в никакъв случай неприятни планове към Сърбия, нито пък е търсил интервенция във вътрешни работи.

Повод за дипломатическо напрежение се породи от коментар на Борисов и изострен отговор от страна на външния министър на западната ни съседка - Ивица Дачич.

Българският министър председател съобщи на конференция в Познан, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да пази националната политика на Испания за Косово, а европейската. „ Когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово ”, бяха думите на Борисов.

Дачич реагира разпалено в изказване за сръбската национална като посъветва " Бойко да не дава ум на Борел ", а по-късно повтори упрека си и в изказване на националната осведомителна организация ТАНЮГ с думите:  " Както имаме схващане по въпроса за българската национална еднаквост, езика или Гоце Делчев, по този начин чакаме и схващане за смисъла на косовския въпрос за сръбския народ. Това изказване на българския министър председател не се отнася до квотите за лов на риба или качеството на сръбското сирене в договарянията с Европейски Съюз, а се отнася до териториалната целокупност на Сърбия. ”

Заради създалото се напрежение през вчерашния ден посланикът на Сърбия у нас бе Владимир Чургус привикан от българския външен министър да му бъде обяснено, че мненията на Ивица Дачич са неприемливи и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки.

Позицията на сръбското външно министерство.

„ Изявлението на българския министър председател Бойко Борисов предходната седмица на срещата на върха в полския град Познан е недопустимо, тъй като не е тъкмо и се отнася до най-значимия въпрос за всяка страна - въпроса за териториалната целокупност. " Това е било декларирано през днешния ден в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи БНР.

" Това изказване не подхожда на упованията на Република Сърбия по отношение на другарските и добросъседските връзки и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще ", се показва още в известието на външното министерство в Сърбия. И се показва позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за самостоятелна страна и че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград показва подготвеност да развива и задълбочава добросъседските връзки с България, както и признателност за поддръжката на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР